To år med overvågning: Det har kameraerne betydet

To år med overvågning: Det har kameraerne betydet
I nogle - men ikke mange - voldssager har optagelserne fra de seks kameraer været af afgørende betydning for sagen, oplyser anklagemyndigheden. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 15. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. FEB 2024 • 05:30

I to år har seks tryghedskameraer overvåget Laksetorvet, Store Torv og en del af Krystalgade. Kameraerne har hjulpet politiet og anklagemyndigheden i flere tilfælde, men der kan ikke bevises en præventiv effekt.

I to år har Bornholms Politis tryghedskameraer overvåget Laksetorvet, store dele af Store Torv samt en del af Krystalgade i Rønne. De første kameraer blev sat op på Laksetorvet i februar 2022 som led i en tryghedspakke, Folketinget vedtog i 2019, og i alt seks kameraer tilfaldt Bornholm.

Men om kameraerne har haft en præventiv effekt i de to centrale områder af Rønne de seneste to år er usikkert. I hvert fald ved vicepolitiinspektør og linjechef for beredskabet i Bornholms Politi, Allan Bredahl, 'simpelthen ikke' om den lokale politikreds kan måle en mærkbar effekt. Bornholms Politi kan nemlig ikke bevise den præventive effekt af kameraerne.

– Jeg har i hvert fald ikke statistikken på, om der sker flere eller færre hændelser på Laksetorvet og Store Torv før eller efter kameraerne blev sat op i forhold til, hvordan det øvrige kriminalitetsbillede har udviklet sig. Det er også svært at vurdere, når det kommer lige på bagkant af covid, siger Allan Bredahl.

Men det er ikke uden grund, at kameraerne bliver kaldt for tryghedskameraer, siger han samtidig.

– Det er fordi, man som udgangspunkt går ud fra, at borgerne bliver mere trygge af, at der er overvågning på stedet, når man går gennem byen. Det synes jeg, folk skal huske på. Det hjælper os til at hive fat i dem, der ikke kan opføre sig ordentligt - og at vi ikke hiver fat i dem, der rent faktisk opfører sig ordentligt.

Kameraer har effekt

Da Tidende i begyndelsen af februar 2022 kunne konstatere, at de første videokameraer var blevet sat op på Laksetorvet, blev nyheden modtaget med glæde fra Jimmi Persson, der ejer diskoteket Palæen samme sted.

Da Tidende i denne uge så spørger ham, om man på diskoteket har kunne mærke en præventiv effekt af kameraerne, sker det lige efter en weekend, hvor han har fået smadret en rude i diskoteket.

– Men det kunne jeg heldigvis se på mit eget kamera. Men ellers synes jeg generelt, der har været ro på. Folk har været glade og tilfredse. Jeg synes stadig, det er en god ting (med kameraerne, red.). Jeg håber, det virker fra politiets side, lyder det fra Jimmi Persson.

Kan du mærke, om der har været en forskel i antal hændelser på Laksetorvet før og efter kameraerne blev sat op?

– Der har været mindre. Hvis vi har musikere på, er der kø ude foran, hvor folk står stille. Det er tit der, der kan være ballade. Men der er ikke ballade i køerne mere. Det må være fordi, folk godt ved, at der sidder et kamera lige i nakken på dem, siger Jimmi Persson.

Operativ hjælp

Skulle der ske noget kriminelt foran Palæen eller i anden anledning på Laksetorvet, Store Torv eller i Krystalgade har den vagthavende i Bornholms Politi adgang til at følge med i kameraernes billeder fra vagtcentralen.

– Når vi får anmeldelser fra enten Laksetorvet eller Store Torv kan vagthavende være med til at validere anmeldelsen. Vagthavende kan også hjælpe patruljerne med et eventuelt signalement, hvis en person er løbet fra stedet, forklarer Allan Bredahl.

Vagthavende kan måske også spole lidt tilbage?

– Det kan vagthavende også. Og vagthavende kan også selv blive opmærksom på hændelser dernede, hvis noget ser mistænkeligt ud.

Hvor meget af tiden går med at monitorere kameraerne?

– Det kommer helt an på, hvordan vagten går. Der sker rigtig mange andre ting, vagthavende skal tage sig af på stationen; der er både det operative, telefonopkald, disponering af patruljer og administrative opgaver. Så vagthavende sidder ikke og monitorerer dem fra han kommer til han går - det er der simpelthen ikke luft til, siger Allan Bredahl.

Når alt kommer til alt har kameraerne dog været en operativ hjælp for Bornholms Politi, mener vicepolitiinspektøren.

– Vi har mulighed for at se, hvad der foregår dernede. Vi kan spole tilbage relativt hurtigt og se, hvad der foregik og se, hvem der er løbet derfra. Det ved jeg, vi har brugt det til.

Så det har været en hjælp i konkrete tilfælde?

– Ja, det har det. Du kan dybest set være med til at fælde en gerningsmand med de optagelser, men du kan også være med til at sikre, at en uskyldig mand eller kvinde går fri, fordi man kan se, at de stod langt væk fra der, hvor hændelsen fandt sted. Vi har pligt til at forsøge at sikre beviser for, at nogen har deltaget i noget, men også at sikre dét, der er med til at frikende folk, siger Allan Bredahl.

Har haft afgørende betydning

Tidende har spurgt Bornholms Politi i hvor mange sager videomaterialet fra overvågningskameraerne har indgået i efterforskninger samt i hvor mange sager overvågningsmaterialet har været et afgørende bevis. Det har politiet dog ikke mulighed for at svare på, da det vil kræve en manuel gennemgang af alle sager, oplyser politiet.

I nogle - men ikke mange - voldssager har optagelserne fra de seks kameraer dog været af afgørende betydning for sagen, mens kameraoptagelserne har været et medvirkende eller supplerende element i bevisførelsen i andre sager, oplyser chefanklager i anklagemyndigheder i Bornholms Politi, Marina Moltke-Leth.

– Nogle gange understøtter videooptagelserne det, et uvildigt vidne har forklaret. Altså hvor mange personer der var til stede, hvad der foregik og hvornår hændelsen fandt sted. Vidnerne kan også have set noget delvist, hvor videooptagelserne kan udfylde hullerne i bevisførelsen, siger Marina Moltke-Leth.

Har det været et vigtigt redskab i forhold til jeres bevisførelse i retten?

– Jeg vil ikke sige, det er noget, som det står og falder med. Vi førte jo også sager - og havde domfældelser - før vi fik kameraerne. Jeg synes også, det er vigtigt, man siger, det først og fremmest er tryghedskameraer. At det så kan bruges i forbindelse med en straffesag er noget ekstra, om man så må sige. Det er ikke noget, der er sat op for at kunne løfte bevisbyrden i vores sager, lyder det fra chefanklageren.

Flere kameraer?

Tilbage på politigården kalder Allan Bredahl tryghedskameraerne for et 'naturligt redskab' for Bornholms Politi i 2024, da videomaterialet, på steder hvor der mange mennesker forsamlet, kan være med til at sikre, at politiet 'ikke begår et justitsmord' eller at en person, der kunne dømmes, ikke går fri, siger han.

Mener du, der er behov for flere overvågningskameraer i Rønne eller andre steder på Bornholm, hvor der også er beværtninger?

– Det har jeg ingen kommentarer til, for det har jeg ikke belæg for at sige noget om. Det er større strategiske overvejelser, oplyser Allan Bredahl.

Dem har I ikke foretaget i Bornholms Politi?

– Ikke på mit niveau.

Hvis der ikke var de her kameraer, ville det så være et mindre trygt sted?

– Bornholm er et rigtig trygt sted at være. Men der sker trods alt indimellem nogle ting, som også sker andre steder i landet. Det er min påstand, at det sker i meget mindre målestok på Bornholm, men uanset om det sker én gang eller ti gange, at nogen får på munden, så synes jeg stadig, dem som udøver volden har krav på at blive straffet for det, og vi kan få sat en stopper for det. Det er et godt hjælpeværktøj i den sammenhæng, siger Allan Bredahl.

Her er kameraerne

Laksetorvet: To kameraer. Et hjørnet af bygningen, hvor Kjærstrup Chokolade ligger og et på hjørnet af bygningen, hvor Dong Fang ligger.

Store Torv: Tre kameraer. Et foran Netto ved busstoppestedet. Et foran Cafe Gustav. Et på hjørnet af bygningen, hvor butikken Janne K. ligger.

Krystalgade: Et kamera foran Krystalcaféen og Cafe 18.

 


Seks tryghedskameraer overvåger døgnet rundt store dele af Laksetorvet, Store Torv og en del af Krystalgade. Her er et af kameraerne på Store Torv. Foto: William Sonne Kaalø

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT