Nær ven ringede rundt i drabssag: ‘Bed folk om at holde deres kæft’

Nær ven ringede rundt i drabssag: ‘Bed folk om at holde deres kæft’
Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 9. AUG 2022 • 12:44
NYHED | RØNNE | ABONNENT
9. AUG 2022 • 12:44

Der var ikke tale om nødværge, mener anklager Emilie Sommer, men tværtimod om en konstrueret forklaring på at en rasende og fuld mand lod sine aggressioner gå ud over sin genbo. Forsvareren plæderer fortsat for frifindelse: 'Der var ingen udvej'.

Hvad skete der i dagene efter knivstikkeriet på Fabriksvej i Rønne sidste år. Var den tiltalte bange og skræmt, eller blev tiden brugt på at konstruere en forklaring om nødværge sammen med en kammerat? Det bliver der stillet spørgsmålstegn ved i Retten på Bornholm tirsdag inden middag. 

Her er det helt store tema desuden, om den tiltalte havde kniven om halsen, i lommen eller i hånden, da han åbnede døren ud til den ophidsede nabo, som var gået til angreb på nogle af den tiltaltes ting, som fyldte i den fælles opgang.

At den ophidsede nabo prøvede at stikke i en reservedunk med kokkekniv, det er alle enige om. Men om han smed sin kniv fra sig på gulvet, inden han og den tiltalte kom op at slås – det er det lidt uenighed om.

For hvis Heino Mortensen – uanset hvor ophidset og sur han var over rod i opgangen – gik i slagsmål uden en kniv, hvor mange og hvor dybe stik kan man så uddele og stadig kalde det nødværge? 

Tirsdag sætter forsvar og anklager hårdt mod hårdt i sagen mod den 35-årige beboer på Fabriksvej, som i september 2021 stak den 46-årige Heino Mortensen 12 gange med en kniv med døden til følge fem dage senere på trods af akut behandling. 

Er forklaringen konstrueret?
– Jeg har mange problemer, så jeg husker ikke så godt.

Det er en af standardforklaringerne på, hvorfor flere af mandagens og tirsdagens vidneudsagn ikke matcher helt med de båndede afhøringer, som politiet har foretaget i løbet af efterforskningen af knivdrabet på den 46-årige Heino Mortensen på Fabriksvej i Rønne sidste år. 

Her sidder en tilsyneladende brødebetynget tiltalt på anklagebænken, mens naboer, venner og tilfældigt tilstedeværerende på gerningsdagen tager plads i vidneskranken. 

Og det er med at holde tungen lige i munden, når vidnerne ser ud til at have skiftet lidt forklaringer undervejs i efterforskningen – måske, måske ikke sammenfaldende med telefonopkald med tiltaltes bedste ven.

Både mandag og igen tirsdag var telefonaflytninger et tilbagevendende tema i retssagen, da det viser sig, at en nær ven til den tiltalte har mindet flere af vidnerne om, hvad der skete, og hvordan det hele udfoldede sig, og bedt en beboer på Fabriksvej om at 'bede folk om at holde deres kæft’. 

Om det har været telefonopkald eller andre omstændigheder, der har haft betydning for de ændrede forklaringer – eller om det virkelig er pludseligt hukommelsestab som følge af svære omstændigheder, det er svært at sige. 

Men der er ingen tvivl om, at der hersker et makkerskab mellem tiltalte og flere af vidnerne, og at flere af beboerne på Fabriksvej og deres venner både ved, hvordan man uddeler og modtager en øretæve i ny og næ.

Der hersker en særegen skelnen mellem venner, kammerater, bekendte og dem, man har haft fat i kraven på. Vi beskytter, og vi bliver beskyttet – vi angriber, og vi angribes. Man kan prøve at holde sig for sig selv, men man kan nok aldrig helt blive fri af miljøet, som blandt andet hersker på Fabriksvej, som er et bosted for mennesker med misbrugsproblemer – og formentlig også i andre hjørner af Bornholm.

Hvorfor endte det så galt?
Natten til mandag den 20. september 2021 smadrer nogle ukendte gerningsmænd tre store vinduer i Søndergade i Rønne. Her boede den nære ven til en af de involverede parter i knivstikkeriet, og faktisk var den tiltalte til stede, mens det skete. Han havde en tveægget kniv med et ni centimeter langt blad i en kæde rundt om halsen, da han senere ankom til sit hjem på Fabriksvej. 

Det fortalte et vidne tirsdag morgen. Her blev der også berettet, at den tiltalte var rasende og varslede, at 'nogen ville komme til skade'. 

Spørger man anklageren, så er tiltalte skyldig i drab ved at have benyttet nabostridigheden som afløb for sit raseri over andre ting, der var sket i løbet af det seneste døgn. Han holdt måske endda sin nabo fast for at uddele de 12 stik, hvoraf nogle af dem er ganske dybe.  

Forsvaren lægger vægt på, at der ikke var nogle flugtmuligheder under konflikten med Heino Mortensen, og at tiltalte ikke så nogen udvej andet end at stikke den forurettede for at komme ud af situationen, som kunne have haft dødelig udgang for ham selv. Bliver forklaringen om nødværge ikke accepteret, foreslår forsvareren, at tiltalte dømmes for grov vold med døden til følge.

I løbet af tirsdagen blev kniven desuden vist frem i retssalen. 

Dommen forventes at falde i løbet af tirsdag eftermiddag, og straffen for både knivoverfaldet og knivbesiddelsen bliver udmålt onsdag. Såfremt det var nødværge forventes straffrihed for knivstikkene.