35-årig dømt for knivdrab: 12 års fængsel

35-årig dømt for knivdrab: 12 års fængsel
En konflikt mellem genboer på Fabriksvej blev til et blodigt knivstikkeri i september sidste år. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | 10. AUG 2022 • 12:03
NYHED
10. AUG 2022 • 12:03

Onsdag faldt dommen i retssagen mod 35-årige Brian Rønn Nielsen, som i september sidste år stak sin genbo 12 gange med en tveægget kniv.

Det var et håndgemæng mellem i forvejen konfliktende genboer, som førte til et blodigt knivstikkeri på Fabriksvej i Rønne sidste år. Det var 35-årige Brian Rønn Nielsen, der førte kniven, og det viste sig onsdag, at han har siddet på anklagebænken tidligere i sit liv. 

Han har nemlig adskillige domme for vold bag sig, foruden et kaotisk liv med et massivt misbrug af alkohol og euforiserende stoffer, der kan dateres tilbage til 10 års-alderen i skiftende barndomshjem på Lolland.  

Han blev onsdag idømt 12 års fængsel for manddrab, foruden konfiskering af den tveæggede kniv, der blev stukket med. Den dømte skal desuden financiere retssagen.  

- Jeg er meget tilfreds med, at både dommen og straffens længde blev det, som jeg havde vurderet var retfærdigt, fortalte anklager Emilie Sommer, som har ført sagen de sidste tre dage. 

Er tidligere dømt for vold

Under retsmødet onsdag blev det fastslået, at optrinnet blev startet af afdøde Heino Mortensen, og at den dømte havde ret til at forsvare sig for at afværge det voldelige angreb. Samtlige nævninge og dommere var dog også enige om, at knivvolden gik langt udover rimeligt selvforsvar.

Anklageren bemærkede i retten, at det så ud til, at afdøde var besluttet på at klare konfrontationen med en nævekamp, mens hans modstander gik ind i konflikten med en jagtkniv i sin hånd. 

En jagtkniv han valgte at bruge til at stikke sin genbo i bryst, bug og hals ikke mindre end 12 gange. Flere af stiksårene, som var påført med et ni centimeter langt knivblad, var mellem 10 og 12 centimeter dybe. 

Det blev dog understreget af forsvareren, at drabet på ingen måde virkede planlagt, men var tilfældigt opstået i øjeblikket, hvilket var en formildende opstændighed for den 35-årige Brian Rønn Nielsen, som tirsdag eftermiddag blev kendt skyldig i manddrabet. 

Den 35-årige er tidligere dømt for vold – senest i  juni 2021. Deraf blev det udledt, at tiltalte var bevidst om konfliktsituationen og kendte sit eget handlingsmønster, nemlig at han bliver voldelig. Det blev anset for overvejende sandsynligt, at den dømte havde indset, at knivstikkene med stor sandsynlighed ville føre til døden for den forurettede.

De 12 års fængsel er efter retspraksis det faste udgangspunkt for manddrab.  

Den dømte benyttede onsdagen til at tage ordet og beklage sin handling overfor de pårørende.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: Overvej at spise ude eller hente en omgang take away ;-). Fra 17-21 koster det dyrt at fyre op i pander, gryder og ovn. Gennemsnitsprisen for de fire timer er 5,27 kr./kWh. Vi savner en god gang vind til at presse priserne, men vejrudsigten skuffer helt frem til weekenden.  Brug strømmen efter kl. 22, selv om den koster 3 kr./kWh alt inklusive. Det er ikke sikkert, at det bliver billigere i morgen.

Bornholms energi og forsyning