To millioner mennesker risikerer at sulte i Myanmar
FN-rapport varsler, at to millioner mennesker risikerer at sulte i delstaten Rakhine midt i økonomisk kollaps.
To millioner mennesker risikerer at sulte i delstaten Rakhine i Myanmar midt i landets økonomiske kollaps.Det slår en ny rapport fra FN's Udviklingsprogram (UNDP) fast.
Ifølge FN's Børnefond (Unicef) har Rakhine en befolkning på cirka tre millioner indbyggere. Den samlede befolkning i Myanmar ligger på næsten 55 millioner ifølge tal fra Verdensbanken.
Det er både hyperinflation, restriktioner på varer der kommer ind og ud af Rakhine og en markant tilbagegang af den indenlandske fødevareproduktion, der er baggrunden for krisen.
Rapporten viser derudover, at økonomien i Rakhine næsten er holdt op med at fungere.
Blandt andet er handel- og landbrugssektoren gået i stå, hvilket skyldes, at militærregimet har indført handelsrestriktioner.
Det har fået priserne til at skyde i vejret. Priserne på basale madvarer er næsten tidoblet i de områder, der er hårdest ramt.
Derudover er byggesektoren gået i stå, fordi importen af cement er stoppet.
Ifølge Kanni Wignaraja, som er assisterende generalsekretær og regionaldirektør for Asien og Stillehavsområdet hos FN, er situationen hidtil uset.
- Vi har ikke set sådan noget før - det er en fuldstændig økonomisk kollaps, siger hun til mediet The Guardian.
- Mange af de husholdninger, vi har adspurgt, spiser kun et måltid om dagen nu - nogle endda mindre, tilføjer hun.
Rakhine er den delstat i det vestlige Myanmar, hvor landets militær i 2017 rykkede massivt ind og fordrev store dele af det muslimske rohingya-mindretal.
Mindst 700.000 rohingyaer flygtede over grænsen til Bangladesh, mens tusindvis af andre menes at være blevet dræbt. Det præcise dødstal kendes ikke.
Borgerkrigen i Myanmar brød ud i 2021 efter et militærkup, som udløste en voldelig undertrykkelse af militærregimets modstandere.
Det har udviklet sig til en blodig militærkonflikt mellem militærregimet og flere etniske oprørsgrupper.
/ritzau/