Socialdemokrater står til at slå AfD og få flertal i Brandenburg

22. SEP 2024 • 18:36UDLAND

Socialdemokratiske SPD ser ud til at få marginalt flere stemmer end højrenationale AfD i Brandenburg.

Det socialdemokratiske parti SPD ser med 31 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingerne ud til at få flest stemmer ved søndagens delstatsvalg i Brandenburg.

Lige i hælene kommer det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD) med 30 procent af stemmerne. Det skriver Tagesschau.

I ugerne op til valget har der været tæt løb mellem de to partier.

Den nuværende ministerpræsident i Brandenburg, Dietmar Woidke fra SPD, havde varslet, at han ville forlade sin post, hvis AfD fik flest stemmer.

Socialdemokratiet har haft ministerpræsidentposten i Brandenburg siden Berlin-murens fald. Brandenburg omgiver Berlin, som dog er sin egen bydelstat og derfor ikke indgår i valget.

Ifølge forskningsinstituttet Infratest Dimap har valgdeltagelsen været historisk høj. 74 procent af de valgberettigede satte deres kryds.

Det er den højeste deltagelse ved et delstatsvalg i Brandenburg, og det fjerdehøjeste ved et delstatsvalg i Tyskland siden murens fald.

Valgaftenen har budt på en højspændt stemning. Blandt andet demonstrerede 400 mennesker foran AfD's valgfest.

Ifølge magasinet Spiegel råbte demonstranterne "alle mod fascismen". Politiet er til stede ved demonstrationen.

Valget i Brandenburg er det tredje delstatsvalg i Tyskland dette efterår. Den 1. september var der valg i de østtyske delstater Thüringen og Sachsen.

I Thüringen fik AfD flest stemmer. I Sachsen fik CDU flest stemmer tæt efterfulgt af Afd

Partiet Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) og det konservative parti CDU står ifølge valgstedsmålingerne begge til at få 12 procent af stemmerne.

BSW blev grundlagt i januar 2024 og havde ligesom i Brandenburg stor succes til valgene i Thüringen og Sachsen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT