OVERBLIK: Det ved vi om Irans angreb på Israel

14. APR 2024 • 01:28UDLAND

Iran har lørdag aften iværksat et luftangreb på Israel. Også houthierne og Hizbollah har sendt droner afsted.

Iran har lørdag aften iværksat et luftangreb på Israel.

Irans Revolutionsgarde har bekræftet angrebet. Bevæggrunden er ifølge revolutionsgarden "israelske forbrydelser", herunder et angreb på et iransk konsulat i den syriske hovedstad, Damaskus, den 1. april.

Iran mener, at Israel stod bag angrebet på konsulatet.

Her er, hvad vi ved om angrebet:

* På iransk stats-tv siger Revolutionsgarden, at operationen "True Promise" er en del af straffen for israelske forbrydelser, skriver Reuters.

* Det vides ikke, hvor mange droner der er tale om. Israels militær har lørdag aften sagt, at mere end 100 eksplosive droner indtil videre er afsendt.

* Natten til søndag lyder det, at over 100 droner er blevet skudt ned uden for Israels territorium med hjælp fra Storbritannien og USA. Det oplyser Israels militær ifølge al-Jazeera.

* Den iransk-allierede gruppe Hizbollah siger, at den har afsendt raketter mod det israelskbesatte område Golanhøjderne.

* Der er også meldinger om, at der er afsendt droner fra Yemen mod Israel i koordinering med Iran. Det er angiveligt houthibevægelsen, der står bag disse. Det siger sikkerhedsfirmaet Ambrey ifølge AFP.

* Torsdag aften bekræftede USA, at man regnede med, at Iran ville angribe Israel - dog uden at klargøre, hvornår man regnede med, at det ville ske.

* USA's præsident, Joe Biden, er natten til søndag til møde med sikkerhedsrådgivere i Det Hvide Hus for at analysere det iranske angreb på Israel. Det siger en regeringskilde til CNN.

* Magen David Adom, som er det israelske svar på Røde Kors, siger, at der på nuværende tidspunkt ikke er kommet meldinger om nogle dødsfald som følge af angrebet fra Iran. Det skriver Reuters.

* En højtstående israelsk embedsmand siger ifølge den israelske tv - kanal Channel 12, at der vil komme "en betydeligt reaktion" fra Israel på angrebet fra Iran. Det skriver Reuters. Kommentaren er endnu ikke yderligere uddybet, og det fremgår ikke, hvilken embedsmand udtalelsen kommer fra.

Kilder: CNN, al-Jazeera, Reuters, AFP

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

27. MAJ 2024 • 13:40UDLAND
BLÅ BOG: De Radikales Sigrid Friis

SENESTE RITZAU