OVERBLIK: Det skal du holde øje med i Repræsentanternes Hus

8. NOV 2022 • 05:00UDLAND

Republikanerne skal vinde fem pladser mere end i 2020 for at få flertal i Repræsentanternes Hus.

Hvis Demokraterne skal gøre sig håb om at genvinde et af de to kamre i den amerikanske Kongres, ser Repræsentanternes Hus ud til at være deres bedste chance. Demokraterne er 25 medlemmer fra at have et flertal.

Her er noget af det, det kan være værd at vide og holde øje med, når kampen om Repræsentanternes Hus skal afgøres tirsdag 6. november:

* Demokraternes spinkle flertal på spil.

Der skal 218 medlemmer af Repræsentanternes Hus til at danne et flertal. Der er forud for valget 220 demokrater valgt, og 212 republikanere. Derudover er der tre ledige pladser.

Dermed kan Demokraternes flertal kun overleve at tabe to pladser.

Ved seneste valg vandt Demokraterne 222 pladser, mens Republikanerne vandt 213. Dermed skal Republikanerne vinde fem pladser mere end ved seneste valg for at få et flertal.

* Mange pladser afgjort på forhånd.

Størstedelen af pladserne i Repræsentanternes Hus er der egentlig ikke tvivl om. Forskellige analytikere og kommentatorer er ret enige om, at maksimalt 110 af de 435 pladser reelt er i spil. For resten er det næsten givet på forhånd, hvilket parti der får pladsen.

De 110 ombejlede pladser dækker denne gang over valgkredse med forskellige karakteristika. Der er eksempelvis valgkredse domineret af forstæder, landlige områder eller byer, der tidligere var præget af tung industri.

* Nye valgkredse.

Hvert tiende år afholder USA en folketælling som justerer, hvor mange pladser i Repræsentanternes Hus, hver delstats skal have. Samtidig justeres placeringen internt i delstaterne, så hver valgkreds har et nogenlunde ens antal vælgere.

Derfor er der mange vælgere, der skal lære helt nye politikere at kende. Det gør det ifølge analyse-instituttet The Cook Political Report også mere uforudseligt end de foregående år.

* Midtvejsvalg går ofte præsidentens parti imod.

To gange siden Anden Verdenskrig har præsidentens parti vundet flere pladser i Repræsentanternes Hus ved et midtvejsvalg.

Den ene undtagelse var midtvejsvalget et år efter 11. september 2001. Den anden undtagelse var i 1998 i kølvandet på Republikanernes forsøg på at fjerne præsident Bill Clinton for hans affære med sin praktikant, Monica Lewinsky.

* Upopulære Biden.

Præcis som sin forgænger er Joe Biden allerede efter to år blevet en upopulær skikkelse i amerikansk politik. Ifølge datamediet FiveThirtyEight er han stort set lige så upopulær, som Donald Trump var forud for midtvejsvalget i 2018.

Her tabte Republikanerne 41 pladser og sit flertal i Repræsentanternes Hus.

Kilder: FiveThirtyEight og The Cook Political Report.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU