Netanyahu opløser Israels krigskabinet

17. JUN 2024 • 13:10UDLAND

Nationalistiske og religiøse ministre har ønsket at blive en del af krigskabinet. Nu er det i stedet opløst.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, opløser landets krigskabinet.

Det bekræfter en talskvinde for Netanyahu mandag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver initiativet som ventet, efter at den israelske partileder Benny Gantz forlod Israels kriseregering for lidt over en uge siden.

Krigskabinettet blev brugt til at træffe beslutninger om samt diskutere krigen i Gaza. Det bestod af premierminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant, flere observatører og Gantz.

Men Gantz har altså forladt den israelske regering - og dermed også krigskabinettet - med begrundelsen, at han savnede en plan for krigen i Gaza.

Siden er Netanyahu blevet mødt med krav fra nationalistiske og religiøse koalitionspartnere, som ønskede at blive en del af krigskabinettet.

Både finansminister Bezalel Smotrich og minister for national sikkerhed Itamar Ben-Gvir har krævet at blive en del af krigskabinettet.

Det har Netanyahu dog ifølge det israelske medie Haaretz ikke ønsket. Ifølge Reuters ville det potentielt have kunnet forværre forholdet til internationale partnere.

En del af de beslutninger, som tidligere blev drøftet i krigskabinettet, ventes nu at blive bragt til det større sikkerhedskabinet.

Netanyahu ventes dog fortsat at have drøftelser i et mindre forum, når det gælder følsomme beslutninger, skriver Haaretz.

Krigskabinettet blev oprettet, da Gantz blev en del af den israelske samlingsregering i kølvandet på den militante palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Forummet spillede en vigtig rolle i at træffe beslutninger om krigen i Gaza og havde også Gadi Eisenkot, som er allieret med Gantz, og Aryeh Deri fra det religiøse parti Shas med som observatører.

Eisenkot forlod regeringen sammen med Gantz.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig