Mexicos senat godkender omstridt retsreform

11. SEP 2024 • 10:15UDLAND

USA og Canada kritiserer justitsreformen, der betyder folkevalgt udnævnelse af dommere i Mexico.

Mexicos senat har onsdag morgen lokal tid godkendt rammerne for en reform, der vil ændre landets retssystem, så politikere og vælgere får langt større indflydelse på udnævnelse af dommere, siger kritikere.

Senatet vil efterfølgende debattere de indsigelser, som lovgivere har haft mod reformen, før den endelige godkendelse af den.

Mexicos underhus vedtog reformen i sidste uge.

Den generelle godkendelse onsdag morgen blev vedtaget med 86 stemmer mod 41. Det betyder i realiteten, at reformen er på plads, for to tredjedele af senatet har dermed stemt for.

Det er nok til at ændre forfatningen og tillade folkevalgt udnævnelse af dommere ifølge AFP.

Reformen er blevet kritiseret af USA og Canada. De to lande har et tæt handelssamarbejde med Mexico.

Den betyder, at dommere i fremtiden skal være folkevalgte. Det bryder med den klassiske juridiske udpegelse af dommere, som kendes i Danmark og det meste af Vesten.

Demonstranter trængte tirsdag aften ind i senatet i Mexico City. Det var i et forsøg på at forhindre, at der skulle være en afstemning.

Det er landets afgående præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, som står fadder til reformen.

Reformen betyder, at 6500 dommere i landet skal være folkevalgte.

Antallet af dommere i højesteret reduceres fra 11 til 9. De kan højst sidde som dommere i 12 år.

Kritikere mener, at reformen vil politisere retssystemet. At det vil kompromittere systemets uafhængighed. At det vil styrke det regerende parti, Morena.

Afgående præsident Obrador siger, at det vil sikre dommerstandens integritet. At det vil tjene folket frem for de kriminelle.

I september har utilfredse mexicanere i tusindvis flere gange været på gaden for at vise deres utilfredshed over den foreslåede retsreform.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT