Løkke vil fokusere på militær fremgang før våbenhvile i Ukraine
Zelenskyj har fremlagt et forslag til våbenhvile, som Rusland afviser. Løkke vil fokusere på militær støtte.
Ukraine står over for en hård vinter, hvor der er brug for fortsat militær støtte.Det bør være fokus for Nato-landene frem for spekulationer om en mulig våbenhvile med Rusland.
Sådan lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og Natos generalsekretær, Mark Rutte.
Udmeldingerne kommer onsdag i forbindelse med det første møde for Nato-landenes udenrigsministre, efter at Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.
- Jeg mødte i går den ukrainske udenrigsminister, der lige som os er optaget af at give Ukraine det stærkest mulige afsæt til at komme igennem vinteren.
- Rusland gennemfører systematiske angreb på den ukrainske energi-infrastruktur for at lamme det ukrainske samfund.
- Vi skal steppe op. Vi skal levere den støtte, der kan give Ukraine det bedst mulige afsæt til, hvad der videre skal ske, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han kalder det "præmaturt" at tale om "fredsforhandlinger" i en situation, hvor Rusland ikke viser tegn på at stoppe sin invasion.
Samme holdning har Natos generalsekretær, Mark Rutte. Han peger på, at Nato-landene er enige om at prioritere flere luftforsvarssystemer til Ukraine.
Derudover bør fokus være på at styrke de ukrainske soldater på frontlinjen, mener Nato-chefen.
- Ukraine skal for det første have det luftforsvar, der er nødvendigt. Og for det andet skal vi sikre, at Ukraine kommer i en styrkeposition, så landet kan indlede samtaler om sin fremtid i regionen, siger Mark Rutte.
Spørgsmålet om en våbenhvile presser sig dog på med stadig større styrke.
Donald Trump har tidligere fastslået, at han vil forsøge at få en våbenhvile i stand, når han bliver indsat som præsident den 20. januar.
Senest har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fremlagt et konkret forslag til våbenhvile. Det skete fredag i sidste uge i et interview med det britiske medie Sky News.
Forslaget indebærer, at de ukrainsk-kontrollerede dele af landet bliver optaget i Nato. Derefter vil Ukraine med afsæt i våbenhvilen forhandle med Rusland om tilbagelevering af de resterende territorier.
Et forslag som Rusland dog blankt afviser.
Det vil være en "uacceptabel trussel" mod Rusland, hvis Ukraine bliver indlemmet i forsvarsalliancen Nato. Sådan lød det tirsdag fra talsmand for det russiske styre, Kreml, Dmitrij Peskov, ifølge nyhedsbureauet AFP.
Udmeldingerne spejler udviklingen på slagmarken. Her bliver Ukraine lige nu presset tilbage og har derfor størst interesse i en hurtig våbenhvile.
Særligt i de seneste to måneder er de russiske styrker rykket hastigt frem.
I oktober vandt russiske styrker over 610 kvadratkilometer territorium i det østlige Ukraine. I november erobrede de yderligere 725 kvadratkilometer. Det er lidt mere end arealet af Bornholm og Læsø tilsammen.
Det viser en analyse fra AFP. Den er lavet på baggrund af data fra tænketanken Institute for the Study of War.
Fremgangen kommer dog ifølge Løkke med "store omkostninger" for Rusland. Ifølge tal fra Nato har Rusland nu tættere på 700.000 end 600.000 dræbte og sårede soldater.
- Det vigtigste budskab fra Bruxelles er, at Ukraine er nummer ét på dagsordenen. Europa insisterer på, at Ukraine skal gå sejrigt ud af den her krig, siger Løkke.
/ritzau/