Lektor: Iran har forsøgt at ramme niveau så Israel ikke vil hævne sig

14. APR 2024 • 10:30UDLAND

Iran ønsker med angrebet at markere sig, men ikke så voldsomt, at Israel går til modangreb, siger lektor.

Iran har forsøgt at ramme et niveau i deres angreb mod Israel, hvor de ønskede at markere sig, men ikke så hård en markering, at Israel følte sig tvunget til at hævne sig.

Sådan lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

Lørdag aften oplyste Irans Revolutionsgarde, at man havde sendt droner og missiler på kurs mod Israel som gengæld for angrebet mod et iransk konsulat i Syrien, som Iran mener, Israel står bag.

- Iran har lavet et angreb, der er markant, og som vækker overskrifter, og som gør, at de nu uden at blive til grin kan sige, at de har lavet et militært svar på det angreb, som de selv blev udsat for, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge lektoren handlede det for iranerne om at finde en balance, hvor man på den ene side angreb Israel, men heller ikke angreb så hårdt, at de risikerer at blive udsat for et massivt modangreb på hjemmebane.

Israels militær har søndag morgen dansk tid meldt ud, at Iran har affyret over 300 droner og missiler. Ifølge militæret er 99 procent af disse blevet afværget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- 300 droner lyder jo som mange, men omvendt er det ikke så mange, at Israels luftforsvar ikke kunne håndtere det, siger lektoren.

- Jeg tror, det er det, der har været deres kalkule, at de har lavet et angreb, der er så stort, at alle bider mærke i det, men ikke så stort, at Israel ikke kunne håndtere det.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen har Iran meldt ud, at de ikke har tænkt sig at gøre yderligere, og har dermed lagt bolden over til Israel og sagt, at "hvis I heller ikke gør mere, så sker der ikke mere."

- Men hvis Israel angriber Iran, så åbner det hele igen, og så kan det fortsætte, siger han.

Israel kommer under massivt pres for at lade være med at lave et modangreb, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

- Jeg er helt sikker på, at USA allerede har sagt til Israel, at "vi nok skal hjælpe med at forsvare jer alt det, vi kan. Men I må ikke angribe Iran, for vi vil ikke have, at det her eskalerer".

Ifølge Jakobsen er spørgsmålet nu, om Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kan finde ud af at undgå at lave et modangreb, eller han ser et politisk formål med at eskalere det.

USA's rolle i konflikten kan også gå hen at blive afgørende, hvis det eskalerer, lyder det.

- Hvis Iran begynder at udsætte Israel for massive angreb, som Israel ikke selv kan håndtere, og som amerikanerne ikke kan hjælpe med at afværge, så kan det godt være, at USA vurderer, at de lige så godt kan hjælpe israelerne og angribe Iran massivt og fjerne deres atomprogram.

Men så er vi pludselig et helt andet sted på eskalationsstigen, og så får vi altså en meget større krig, siger han og tilføjer:

- Og det er der ikke nogen, der er interesserede i. Så jeg tror stadigvæk, der vil være stærke kræfter, der vil prøve at sørge for, at det ikke går så galt, siger Peter Viggo Jakobsen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU