Indiens højesteret fastholder fratagelse af Kashmirs autonomi

11. DEC 2023 • 09:20UDLAND

Regionen Jammu og Kashmir skal holde valg inden næste år. Samtidig opretholdes fratagelse af selvstyre.

Indiens højesteret har mandag besluttet at opretholde en regeringsbeslutning fra 2019 om at tilbagekalde regionen Kashmirs autonomi.

Samtidig fastslås det, at der næste år skal afholdes valg i Kashmir inden 30. september.

Regionen Jammu og Kashmir, som er den eneste i Indien med muslimsk flertal, har i mere end 75 år været kilde til splid mellem Pakistan og Indien siden de to landes selvstændighed i 1947.

I 2019 besluttede premierminister Narendra Modis regering at tage den særlige status med delvis selvbestemmelse fra Kashmir.

Beslutningen blev efterfulgt af en udstationering af titusindvis af soldater i regionen samt en månedlang nedlukning af kommunikationen. Der var også masseanholdelser.

Erklæringen fra 2019 ses af højesteret som "en kulmination på integrationsprocessen og som sådan en gyldig magtudøvelse".

Narendra Modi kalder beslutningen fra højesteret "historisk".

Han mener, at den "giver løfter om en lysere fremtid, og at den er et vidnesbyrd om vores fælles beslutsomhed i forbindelse med at bygge et stærkere og mere samlet Indien".

Modis politiske tiltag har været meget kontroversielt i Kashmir.

Politiske kræfter i regionen har udfordret fratagelsen af Kashmirs særstatus.

Men højesteret fastholder mandag, at autonomien var en midlertidig forfatningsmæssig bestemmelse, som parlamentet godt kunne tilbagekalde.

Domstolen melder også, at Jammu og Kashmir "så snart som muligt" skal have samme status som delstat som alle andre indiske delstater.

I Indien har tiltaget generelt set været populært, og en opstand, som i årtier har kostet titusindvis af mennesker livet, er i vidt omfang stilnet af.

Omkring en halv million indiske soldater befinder sig i Kashmir. Her er de udstationeret for at kontrollere det oprør, der begyndte i 1989.

Sikkerheden var forud for mandagens dom markant øget i Kashmir. Myndigheder har udstationeret hundredvis af soldater, paramilitære styrker og politi i hovedbyen Srinagar for at forhindre protester.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU