Forsker: Fusionsforsøg baner vejen for uendelig energi

14. DEC 2022 • 08:08UDLAND

For første gang er mennesker lykkedes med at kopiere de processer, som sker indeni solen, siger seniorforsker.

Selv om man blot kan koge en liter vand med den energi, forskere i Californien har opnået ved et storstilet nukleart fusionsforsøg, er det ikke til at negligere resultaternes betydning.

Det siger Søren Bang Korsholm, der er fusionsenergiekspert og seniorforsker på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

- Det er første gang, vi som mennesker har vist, at vi kan få et overskud af energi ved at kopiere de processer, som sker inden i solen, lyder det.

Forskerne ved Lawrence Livermore Nationale Laboratorium i Californien, som står bag resultatet, kalder udfaldet af deres reproduktion af solenergi i et laboratorie for en vigtig milepæl i forskningen.

Konkret er forskerne lykkedes med at skabe en form for mini-sol ved at få mere energi ud af en brintpille, end den er blevet tilført.

Den brintpille, som er placeret midt i et stort kammer, bliver gennemskudt med laserstråler. I dette tilfælde har pillen produceret 3,15 megajoule energi (lidt mindre end en kWh), men den er kun blevet fodret med 2,05.

Opdagelsen kan bruges til videreudvikling af fusionsenergi, som længe har været anset for at være en mulig fremtidig kilde til nærmest uendelig energi.

Ifølge Søren Bang Korsholm giver det håb for, at man engang kan lave et egentligt kraftværk.

- Der er stadig et stykke vej dertil, men vi har i hvert fald vist, at selve processen kan lade sig gøre, siger han.

Hvornår det kan realiseres, er for nuværende ukendt. Men Søren Bang Korsholm fortæller, at hvor man før talte om et halvt århundrede ud i fremtiden, er tidslinjen nu en anden.

- Nu taler vi om få årtier, siger han.

Nu lyder udfordringen på at opskalere forsøget. For at kunne lave et egentligt kraftværk skal man ifølge Søren Bang Korsholm kunne gennemskyde op mod 20 brintpiller i sekundet med lasere.

- Det er en fin demonstration af, at det kan lade sig gøre. Det næste skridt er, at man kan demonstrere, at man kan gøre det rigtig mange gange i sekundet, og det vil formentlig tage mange år endnu.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU