EU-lande er enige om at styrke konkurrenceevnen

8. NOV 2024 • 16:33UDLAND

EU-landene vil styrke det indre marked og reducere administrative byrder på virksomheder, siger von der Leyen.

EU-landene er på topmøde i Budapest blevet enige om en erklæring, der lægger vejen frem mod en styrkelse af EU's konkurrenceevne.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter det uformelle EU-topmøde i Budapest.

- Vi har klarlagt vores styrker i forhold til vores konkurrenter. Men der er også områder, hvor vi skal forbedre os, siger Ursula von der Leyen.

Det gælder blandt andet det indre marked og mængden af regler, som Bruxelles lægger ned over Europas virksomheder.

Samtidig skal der investeres mere i forskning, der kan medvirke til at skabe nye produkter og virksomheder.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, var vært for mødet, fordi Ungarn i øjeblikket har EU-formandskabet. Det skete under Orbáns slogan "Make Europe Great Again", som er et ordspil på Donald Trumps valgslogan.

Med fredagens aftale leverer de europæiske lande på det slogan, mener Orbán.

- Vi ser frem til at gøre "Europe Great Again". De amerikanske vælgere har besluttet at gøre USA great again, så det eneste modsvar er et gøre det samme for Europa, siger Viktor Orbán.

Tempoet får dog kritik. Blandt andet lægger erklæringen op til, at EU-Kommissionen først til juni næste år skal komme med en plan for at styrke det indre marked.

Først i 2026 skal der være taget "afgørende skridt" mod en opsparings- og investeringsunion. Den er en bredere udgave af den kapitalmarkedsunion, som EU-landene i årevis har bakset med at få på plads.

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, savner et langt højere tempo i lyset af den nye politiske virkelighed, der tegner sig efter Trumps valgsejr i USA.

- Europa har længe været udfordret, og vi risikerer at blive en taberregion, hvis der ikke arbejdes målrettet og hurtigt med at forbedre EU's konkurrenceevne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danske virksomheder frygter blandt andet, at Trump vil lægge en told på 10 til 20 procent på europæiske varer. Også færre amerikanske investeringer i grøn omstilling kan ramme danske virksomheder.

- Det er altså ikke godt nok, at de indsatser, EU-lederne vil iværksætte for at styrke EU’s konkurrenceevne, først kommer i 2025 og 2026, siger Lars Sandahl Sørensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forstår bekymringen for Trumps udmeldinger om øget told på europæiske varer.

- Det er rigtig dårligt nyt, hvis det er sådan, det går, for Danmark er et lille land med en åben økonomi, der lever af vores eksportvirksomheder, så jeg kan godt forstå, at man rundt omkring i dansk erhvervsliv er fuldt ud opmærksom på situationen, siger Mette Frederiksen.

Hun deler også erhvervslivets utålmodighed, selv om udkastet til erklæringen fra topmødet blandt andet også lægger op til "uden forsinkelser" at reducere rapporteringskrav til virksomheder med 25 procent. Et stort ønske gennem lang tid fra især små og mellemstore virksomheder.

- Jeg synes som regel også, at tingene skal gå hurtigere, fordi jeg er så utålmodig af natur.

- Vi må gøre, hvad vi kan for at komme ud over stepperne nu. Der er meget, der haster, siger Mette Frederiksen

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT