Tjekkiet tager VM-guld i ishockey for første gang i 14 år

26. MAJ 2024 • 23:00SPORT

I en tæt finale fandt Tjekkiet skarpheden i tredje periode og slog Schweiz 2-0.

Tjekkiet er verdensmester i ishockey for første gang siden 2010.

Søndag aften slog værtsnationen i finalen Schweiz med 2-0 efter en meget tæt og intens finale, hvor begge mandskaber kæmpede hårdt.

Efter to målløse perioder blev Boston Bruins-stjernen David Pastrnak matchvinder midt i tredje periode og sendte O2 Arena i Prag i ekstase.

Også den tjekkiske målvogter Lukas Dostal spillede en stor finale og var afgørende, inden David Kampf lukkede ballet til sidst.

Det er syvende gang, at Tjekkiet er verdensmester i ishockey. Dertil kommer seks verdensmesterskaber i tiden som Tjekkoslovakiet.

Begge finalister var i indledende gruppe med Danmark ved VM og slog Mikael Gaths udvalgte ved at score mange mål.

Mod tjekkerne udlignede danskerne til 3-3 i tredje periode, men endte med at tabe 4-7 efter en kaotisk slutfase. Mod Schweiz var klasseforskellen markant, og Danmark tabte 0-8.

Langt mere pressede var finalisternes offensiver søndag.

Begge hold gik til vaflerne, fra første puck var kastet. Og i de første 20 minutter fik holdene lov til at spille til grænsen, uden at det kostede minutter i straffeboksen.

Det passede helt åbenlyst de tjekkiske værter bedst. Fysisk var Tjekkiet oven på, men trods en stor dominans og en klar overvægt af store chancer passerede pucken aldrig 36-årige Leonardo Genoni i det schweiziske bur.

Billedet ændrede sig i anden periode. Tjekkerne havde svært ved at holde intensiteten oppe på samme niveau som i første periode, og det gav en langt mere jævnbyrdig affære.

Gang på gang skøjtede tjekkerne ind i en rød mur, og skudstatistikken i de midterste 20 minutter endte helt lige med ti forsøg til hver.

Godt bakket op af en proppet O2 Arena i Prag med mere end 17.000 tilskuere genvandt Tjekkiet overtaget i tredje periode, men selv om man nærmede sig 30 afslutninger forblev måltavlen arbejdsløs.

Schweiz var endda foran 2-1 i stolpeskud, inden kampen efter 49 minutters spil omsider fik et mål.

Efter en faceoff spillede tjekkerne hurtigt fra back til back, og pucken endte hos Boston Bruins-stjernen David Pastrnak, der firsttimede den højt i nettet fra venstre side.

Schweizerne overtog efter målet meget af initiativet, og det brændte i perioder gevaldigt på, men Lukas Dostal var en meget stærk sidste skanse, når det brændte på.

19 sekunder før tiden kogte arenaen helt over, da David Kampf scorede efter flere minutter med tomt schweizisk net.

Tidligere søndag sikrede Sverige sig sit første sæt VM-medaljer siden guldtriumfen i Danmark i 2018.

Pierre-Luc Dubois bragte ellers Canada foran i starten af tredje periode, men med tre træffere i de sidste 11 minutter vandt svenskerne 4-2.