Klubberne: Små hold skal beholde hjemmebane i pokalen
Med betaling har superligaklubber fået flyttet kampe til egen hjemmebane i pokalen, men regler skal strammes.
I den danske pokalturnering tildeles de lavest rangerede klubber automatisk fordelen at spille på egen hjemmebane.Men i dette efterår har der været eksempler på, at kampe, hvor superligaklubber skulle spille ude mod mindre klubber, er blevet rykket til superligaholdets eget stadion.
Som kompensation har nogle superligahold betalt en pengesum til modstanderholdet.
Divisionsforeningen, der er arrangør af pokalturneringen, har sammen med klubberne fra de øverste fodboldrækker nu indledt en dialog med henblik på at gøre det sværere at lave den manøvre.
- Der er en dialog med klubberne, der gerne vil kigge på den regel. Klubberne ønsker, at man ikke skal kunne flytte en kamp, så nemt som det kan gøres i dag, siger turneringschefen i Divisionsforeningen, Troels K. Jensen.
Ifølge Troels K. Jensen er tanken, at reglerne skal ændres fra næste sæson. Processen er på et tidligt stadie, men det er en dialog, der er i gang, fortæller han.
Som reglerne er nu, er det frit for klubberne at flytte pokalkampens spillested. Det er også frit for klubberne at betale penge mellem hinanden som kompensation.
Tanken bag at skærpe reglerne er, at "der skal være nogle helt særlige omstændigheder, før en kamp kan blive flyttet".
Dialogen om at ændre reglerne er sket på klubbernes opfordring, forklarer turneringschefen.
Det er sket i kølvandet på den håndfuld af flyttede kampe i de seneste par måneder.
De danske mestre fra FC Midtjylland skulle have spillet på udebane mod nordsjællandske Hillerød i september. Den pokalkamp blev rykket til Herning, og FCM betalte en pengesum til 1.-divisionsholdet.
I ottendedelsfinalen i oktober skulle Silkeborg på papiret en tur til Holbæk på Sjælland. Kampen blev flyttet til Jysk Park i Silkeborg, og Holbæk modtog en pose penge den anden vej.
Hillerød og Holbæk har begrundet beslutningen med, at det har givet den bedste økonomiske forretning.
Ved at spille på udebane undgår de mindre klubber at stå for dyre udgifter i forbindelse med afviklingen af kampen på eget græs.
Når en mindre klub skal spille hjemme mod et superligahold, skal særlige sikkerhedsmæssige krav nemlig overholdes.
Det drejer sig om skærpede krav om vagter, et særligt område til udeholdets fans samt separat udskænkning, toiletforhold og fanindgange.
Det resulterer i store udgifter, som kan være svære at tjene ind igen ved eksempelvis entrébilletter for en lille fodboldklub.
Holbæk B&I valgte i oktober at flytte kampen fra egne rammer til superligastadionet i Silkeborg, hvor Holbæk tabte 0-6.
Formanden i Holbæk B&I, Allan Markussen, bekræfter, at 3.-divisionsklubben har modtaget et beløb fra Silkeborg for den manøvre, som "begge klubber er tilfredse med".
Havde divisionsklubben spillet på hjemmebane, ville Holbæk økonomisk "lige nøjagtig kunne sidde tilbage med et rundt nul, hvis de var rigtig heldige".
- At rykke kampen til Silkeborg var udelukkende en økonomisk beslutning, siger klubformanden.
Hvis reglerne strammes, så de mindre klubber skal afvikle kampen på hjemmebane, håber Allan Markussen, at de små klubber bliver støttet bedre, når skærpede sikkerhedskrav træder i kraft.
- Det vil være naturligt, hvis Divisionsforeningen støttede med en pengepulje, til de små klubber der måtte være så "uheldige" at trække et superligahold på hjemmebane.
Det vil ifølge Holbæk-formanden være med til at fastholde "romantikken og fodboldens ånd i pokalturneringen". Så vil de mindre klubber nemlig få bedre vilkår for afvikle kampen på det lokale stadion.
- Vi kan faktisk rigtig meget i de små klubber, men man skal huske, at det hele er drevet af frivillige, siger han.
Torsdag aften spilles den sidste ottendedelsfinale i sæsonens udgave af pokalen.
Her skal superligaklubben AGF møde 2.-divisionsholdet Skive IK på udebane klokken 18.30.
/ritzau/