Rapport peger på høj forurening omkring Københavns Lufthavn

7. NOV 2024 • 14:22INDLAND/KRIMINAL

Rapport fra Aarhus Universitet viser, at ultrafine partikler øger forurening omkring lufthavnen på Amager.

Der er flere ultrafine partikler i luften i området ved Tårnby Stadion, som ligger omkring to kilometer fra lufthavnen, end der er på den meget trafikerede H.C. Andersens Boulevard i det centrale København.

Det viser en ny rapport fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet, som er bestilt af Tårnby Kommune, ifølge DR.

Tårnby Kommune er hjemsted for Københavns Lufthavn. I 2020 besluttede kommunalbestyrelsen, at man ville undersøge partikelforureningen i kommunen.

- Det har været vigtigt for kommunalbestyrelsen at få kortlagt partikelforureningen i kommunen, for med DCE’s grundige rapport har vi nu et langt bedre vidensgrundlag at stå på og drøfte løsninger ud fra, siger borgmester Allan S. Andersen (S) i en pressemeddelelse fra kommunen.

Ifølge pressemeddelelsen kommer rapporten frem til, at det kun er en procent af de fine partikler, som kommer fra kilder i Tårnby.

Men antallet af ultrafine partikler er højt, når vinden kommer fra lufthavnen.

Hvis man kigger på den samlede luftforurening, er det dog ifølge DR stadig mere sundhedsskadeligt at opholde sig på H.C. Andersens Boulevard.

Det skyldes, at der også er andre typer af forurening - som forurening fra kvælstofdioxid og fine partikler.

Ultrafine partikler udsendes direkte fra alle forbrændingskilder - herunder fly.

Der er dog begrænset viden om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at blive udsat for høje værdier af de farlige partiklinger.

Mandag kom det frem, at miljøminister Magnus Heunicke (S) har afsat to millioner kroner til en undersøgelse af konsekvenserne af forureningen fra lufthavnen.

Det er Allan S. Andersen glad for. I pressemeddelelsen kalder han det et positivt første skridt, som Tårnby Kommune vil følge.

Maria Skotte, som er bæredygtighedschef i Københavns Lufthavn, udtaler i et skriftligt svar, at hun har forståelse for, at forureningen skaber usikkerhed blandt lufthavnens naboer.

Hun tilføjer, at rapporten "understreger behovet for, at der kommer gang i produktionen af nye og mere bæredygtige brændstoffer, for vi ved, at de udleder væsentligt færre partikler".

- Flybrændstof indeholder nogle bestemte kemiske forbindelser, som danner sod og ultrafine partikler. Man kan fjerne mange af disse forbindelser, og derfor har vi foreslået regeringen, at man bruger en del af pengene fra den kommende passagerafgift til at gøre netop det.

Passagerafgiften betyder, at der fra 2025 skal indføres en afgift på flyrejser på i gennemsnit 70 kroner. Den vil stige til i gennemsnit 100 kroner i 2030.

Borgere i Tårnby Kommune er 19. november inviteret til borgermøde. Her vil man både drøfte rapporten om luftforurening og en støjrapport.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT