Giganter kæmper om udødelighed i boksningens kongeklasse

18. MAJ 2024 • 09:12SPORT

De fire store bælter er natten til søndag på højkant i boksekampen mellem Tyson Fury og Oleksandr Usyk.

Få boksekampe siden årtusindskiftet har på forhånd kunnet måle sig med den, der venter natten til søndag i saudiarabiske Riyadh.

Her står sværvægerne Tyson Fury og Oleksandr Usyk over for hinanden med langt mere end millioner og håneret på spil.

Usyks bælter i forbundene WBA, IBF, WBO og IBO samt Furys i WBC er på højkant.

Med andre ord bliver det ikke meget større, og vinderen vil få en helt særlig plads i boksehistorien, mener træner og bokseekspert Brian Mathiasen.

- Det største, du kan opnå inden for boksning, er at være mester og have de fire store titler (WBA, IBF, WBO og WBC, red.). Det bliver ikke større, siger han.

Man skal helt tilbage til 1999 for at finde den seneste bokser, som satte sig på de fire mest eftertragtede bælter i sværvægt.

Dengang vandt Lennox Lewis over Evander Holyfield og sikrede sin særlige plads i historiebøgerne.

Braget mellem Fury og Usyk er blevet udsat to gange, men nu ser det endelig ud til at blive afviklet.

Optakten har været særdeles dramatisk. Mandag nikkede Tyson Furys far, John Fury, et medlem af Usyks lejr en skalle og gik derfra med en blodig pande. Senere har John Fury forsikret, at han ikke ønsker at skade nogen ukrainere.

Promotoren Frank Warren har kaldt det "den vigtigste kamp i det 21. århundrede". Og når to så store boksere mødes, er det da også svært at bede om mere som bokseinteresseret, mener Brian Mathiasen.

- Sværvægtsklassen er kongeklassen. Det kan vi ikke nægte. Det er den, de tjener flest penge på, og det er den mest eftertragtede vægtklasse at blive verdensmester i, forklarer han.

Ved fredagens indvejning blev Fury vejet til 118 kilo, mens Usyk vejede knap 106 kilo.

Ud over at være tungere er Fury højere og har en fordel med sin store rækkevidde, som han kan bruge til at komme med stødene udefra.

- Men Usyk er svær at ramme, fordi han er så hurtig og akavet. I sværvægt kan det jo ske, at man vinder tidligt på knockout.

- I infight skal Usyk dog som den mindre mand slæbe rundt på mere, og den store mand kan lægge mere pres på.

- Kampen er uforudsigelig, for ingen ved, hvilken taktik Usyk vil lægge mod den største mand, han har mødt. Men Usyk er så dygtig, at han nok skal tilpasse sig og finde en vej, vurderer Brian Mathiasen.

Både Fury og Usyk går ind til kampen som ubesejrede.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU