Dansk kritik af VM i Saudi-Arabien: Fifa gentager skandale

10. DEC 2024 • 19:58SPORT

Saudi-Arabien bliver onsdag formelt vært for VM i fodbold i 2034, og det møder heftig kritik fra to danskere.

Saudi-Arabien har leveret et strålende bud på afholdelse af VM i herrefodbold i 2034.

Det er konklusionen på den evalueringsrapport, som Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har lavet og udsendte i slutningen af november, inden slutrunden onsdag formelt uddeles på en onlinekongres.

To danske kritikere er langtfra enige med Fifa og peger blandt andet på menneskerettigheder, ligestilling, ytringsfrihed, forhold for migrantarbejdere i ørkenstaten som problematiske - men også selve valgprocessen.

- Saudi-Arabien er et af de lande, som krænker menneskerettigheder allermest alvorligt. Så når Fifa vælger at udpege dem som kandidat, skærper det vores opmærksomhed, siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Lederen af organisationen Play The Game, der arbejder for at fremme ytringsfrihed og gennemsigtighed i sportens verden, Stanis Elsborg, ser to grundlæggende problemstillinger.

- For det første har vi haft idrætshistoriens formentligt største skandale med fodbold-VM i Qatar, og det ser ud til, at fodboldens ledere ikke har lært noget af den mølle, vi var igennem der.

- Man er mildest talt i gang med at gentage en lignende skandale i forhold til migrantarbejdere og menneskerettigheder. Alle rapporter peger på, at det bliver på niveau med eller værre end i Qatar, siger Elsborg.

For det andet har Saudi-Arabien med milliarder fra statskassen investeret massivt i partnerskaber og sponsorater i sportens verden, og det medfører uundgåeligt store interessekonflikter, at statsledere og magtfulde forretningsfolk har indflydelse på idrættens organer, mener Elsborg.

Helle Thorning-Schmidt, der er formand for DBU's Governance- og Udviklingskomité, har anbefalet et dansk ja til Saudi-Arabien som VM-vært.

Når "alle danske virksomheder gladeligt" handler med saudierne, og både Danmark, EU og USA har diplomatiske bånd med ørkenstaten, skal fodbolden ikke være slagmark, argumenterede den tidligere statsminister i Politiken i november.

- Helle Thorning-Schmidt har ret i, at der også bør være et politisk spor, hvor den danske regering bør overveje, hvilken type samarbejde og samhandel man bør have med et land som Saudi-Arabien.

- Men det er jo politik. Det her er Fifa, der tildeler en slutrunde til et land, som krænker menneskerettigheder på en række områder, som Fifa selv siger, at man med sine værtskaber ikke ønsker at tilføje yderligere skade.

- Fifa har selv lavet de principper, så det er Fifa, vi stiller skarpt på. Ikke alle mulige udenoms diplomatiske og politiske processer, siger Vibe Klarup.

Fodbolden slipper ikke for at forholde sig til problematikker i Saudi-Arabien, fordi andre i det danske samfund samarbejder og handler med saudierne, mener man også i Play The Game.

- VM i fodbold er sammen med OL formentligt verdens største kulturelle begivenhed. Derfor skal sporten også tage ansvar for de ting, den er en del af - uagtet at andre ikke tager det ansvar, som de bør, siger Stanis Elsborg.

Vibe Klarup og Amnesty foreslår, at Fifa frem mod 2034 som minimum laver en årlig vurdering af de forhold i Saudi-Arabien, som forbundet selv har som kriterier for afholdelse af VM.

- Jeg synes også, at man skal sige: I får det her værtskab under forudsætning af, at der sker forbedringer. Det vil sige, at hvis ikke man lever op til det, må Fifa trække stikket på processen.

- Så ender man ikke som i Qatar, hvor man hele tiden blev stillet i udsigt, at nu bliver det bedre, uden at man rigtigt kom i mål, siger generalsekretæren.

Selv om der er ti år at løbe på, kommer autokratiske styrer som det i Saudi-Arabien så godt som aldrig i mål med nævneværdige forbedringer af kritiserede forhold, fordi man er blevet tildelt store sportsbegivenheder, lyder det fra Stanis Elsborg.

- Så jeg synes, det er at gamble lige lovligt meget med både penge, men også menneskeskæbner at satse på det én gang til, siger analytikeren og skyder dermed en af Fifas primære argumenter for at give saudiernes bud en medium vurdering under punktet "menneskerettigheder" ned.

DBU's ledelse havde tirsdag eftermiddag endnu ikke meldt ud, hvordan man forholder sig til en eventuel afstemning om VM i Saudi-Arabien, og det er yderst beklageligt, at der mangler en klar udmelding, mener Elsborg.

- Det vil være gavnligt for debatten, at et demokratisk sindet fodboldforbund, der ynder den kritiske debat om idrætspolitik, rent faktisk også melder ordentligt ud om den kommende VM-vært og hele processen, som er en fadæse, siger han.

Fifa gav 4. oktober sidste år reelt VM 2030 til et fælles bud fra Spanien, Portugal og Marokko og smed Uruguay, Argentina og Paraguay, der skal afholde hver én kamp, med i puljen.

På den måde blev det ifølge Fifas rotationsprincip med et snuptag Asien eller Oceaniens tur i 2034.

Samtidig åbnede Fifa for interesserede i VM 2034 og opsatte en deadline på mindre end fire uger til at melde ind. Saudi-Arabien var på banen efter en times tid, og ingen andre nåede i mål.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT