Turister strømmer til danske vikingeborge på verdensarvsliste

15. JUN 2024 • 06:00INDLAND/KRIMINAL

Gæster fra steder som Malaysia og USA har vist interesse for de danske ringborge fra vikingetiden.

Sidste år blev de fem danske ringborge fra vikingetiden optaget på Unescos verdensarvsliste.

Det sendte Harald Blåtands vikingeborge direkte ind i et selskab, der blandt andet tæller pyramiderne i Egypten og den kinesiske mur. Den udmærkelse har skabt genklang hos turister over hele verden.

På Trelleborg ved Slagelse har der i år været 65 procent flere besøgende i årets første fem måneder sammenlignet med samme periode sidste år. Det fortæller Trelleborgs museumschef, Anne-Christine Larsen.

- Vi har mærket en meget større interesse og en kraftig stigning i besøg fra udenlandske turister. På museets sociale medier har vi også en forøgelse i aktiviteten på flere hundrede procent, siger museumschefen.

Unescos Verdensarvskomité indlemmede vikingeborgene på den fornemme Verdensarvsliste i september sidste år. De fem ringborge fra vikingetiden er Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge.

Siden da har man på vikingemuseet Fyrkat oplevet en stigning på 30 procent i salget af entrébilletter.

På Aggersborg, som hører under Vesthimmerlands Museum, har man ikke specifikke tal, der kan sammenligne med sidste år. Vikingemuseet, der geografisk er den største af de fem ringborge i landet, har dog også oplevet en mærkbar forskel.

- Vi kan se det på de henvendelser, som vi får fra folk i hele verden, siger Maria Hagstrup, der er museumsinspektør på Aggersborg.

- Vi har haft henvendelser fra så fjerne steder som Malaysia og USA. De typer henvendelser oplevede vi ikke før, og der var ikke den samme bevågenhed overhovedet.

De fem ringborg er alle opført i perioden omkring år 980. De kædes sammen med kong Harald Blåtands samling af det danske rige.

Danmark har 11 steder optaget på Verdensarvslisten. Foruden ringborgerne er blandt andet Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot og Stevns Klint på listen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU