Forsvaret har i år oftere været i luften for at afvise russiske fly

12. JUN 2024 • 17:10INDLAND/KRIMINAL

Stigning i Forsvarets aktioner skyldes, at der har været øget russisk aktivitet i luftrummet over Østersøen.

De seneste måneder har der været stor aktivitet ved forsvarets afvisningsberedskab, der holder øje med uidentificerede fly på vej mod dansk luftrum.

I de første fire måneder af 2024 har beredskabets to fly været på vingerne flere gange end i den tilsvarende periode de to forgangne år.

Det oplyser forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Afvisningsberedskabet har været aktiveret i alt 31 gange siden nytår.

Til sammenligning blev beredskabet aktiveret 55 gange i hele 2023.

I årets første måneder er der også sket en stigning i russisk aktivitet i luftrummet over Østersøen.

Det har øget antallet af gange, hvor afvisningsberedskabet har været i luften.

- Der er i 2024 observeret en øget russisk indhentningsaktivitet i Østersøen. Jeg ser det ikke som en markant trussel, men vi følger det tæt. Stigningen er særligt sket i forbindelse med store Nato-øvelser og i kølvandet på Sveriges og Finlands optagelse i Nato.

- Forsvarets afvisningsberedskab er derfor blevet aktiveret oftere i år, sammenlignet med de seneste par år, og vi kan se, at beredskabet virker, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.

En aktivering af afvisningsberedskabet indbefatter, at beredskabets fly går i luften, hvis uidentificerede fly nærmer sig dansk luftrum.

Samtidig kan russiske indhentningsaktivitet også kaldes overvågningsflyvninger.

Den russiske aktivitet over Østersøen har fundet sted i internationalt luftrum, oplyses det i pressemeddelelsen.

Det betyder, at der ikke har været krænkelser af dansk luftrum. Det sker, når fly flyver ind i dansk luftrum uden at have fået lov.

- Vi har et tæt og godt samarbejde med allierede Nato-lande, og når russiske fly nærmer sig vores interesseområder, så holder vi øje med dem for at se, hvad de foretager sig. Der har været flere flyvninger i år, end vi har set over en længere periode, men det ændrer ikke på vores beredskab.

- Vi følger russisk aktivitet i området og sender afvisningsberedskabet i luften for at identificere flyene visuelt, hver gang de nærmer sig dansk interesseområde, forklarer Søren W. Andersen, der er chef for operationer i Flyverkommandoen, i pressemeddelelsen.

I 2021 blev dansk luftrum krænket to gange, mens det i 2022 blev krænket én gang. Dansk luftrum blev ikke krænket af russiske fly sidste år.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU