Producent fjerner antibiotikummet Dicillin fra markedet

28. MAR 2023 • 16:26INDLAND/KRIMINAL

Efter fund af multiresistente bakterier afbryder Sandoz samarbejdet med producent af Dicillin permanent.

Firmaet Sandoz trækker antibiotikummet Dicillin permanent fra markedet.

Det oplyser producenten til MedWatch.

Det sker efter en sag om fund af multiresistente bakterier.

- Vi vil indlede den formelle proces mod en endelig og permanent tilbagetrækning af produktet fra markedet, lyder det i en mail fra Carsten Glerup, som er administrerende direktør i Sandoz' danske datterselskab, til mediet.

Dicillin er produceret for den schweiziske medicinalvirksomhed Sandoz af en hemmeligholdt europæisk kontraktproducent. Det er kontrakten mellem de to parter, som er blevet ophævet.

En inspektion hos kontraktproducenten har ifølge MedWatch vist brud på regler for god fremstillingspraksis. Blandt andet blev der ikke gjort ordentligt rent, og der var uregelmæssig brug af handsker.

Og det er netop den manglende rengøring, som har været afgørende, oplyser Carsten Glerup til MedWatch.

- På baggrund af undersøgelsens foreløbige konklusioner har vi med omgående virkning besluttet at opsige samarbejdet med den pågældende underleverandør, skriver han til mediet.

Mandag oplyste Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside, at det sandsynligvis er netop rengøringsfejl, som er årsagen til forureningen af antibiotikamedicinen.

Allerede i februar tilbagekaldte styrelsen antibiotikummet. Grundlaget var, at der var konstateret resistente bakterier hos personer, som havde brugt lægemidlet.

Indtil videre er 25 personer omfattet af udbruddet, ved at der enten er fundet multiresistente bakterier eller spor efter dem hos personerne.

Cirka 35.000 personer har fået Dicillin på recept siden september. Tallet kan potentielt være højere. Andre kan have købt det på danske apoteker allerede fra den 23. august.

Den forurenede Dicillin skaber CPO-bakterier hos patienten.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er CPO en fællesbetegnelse for en gruppe bakterier. Og de kan være svære at behandle.

Fordi multiresistente bakterier er modstandsdygtige over for flere typer af antibiotika, kan det også være hæmmende for behandling af andre sygdomme.

Har man bakterien, vil man være pålagt isolation på enestue ved fremtidige behandlinger på sygehuset. Det vil gælde resten af livet.

Tyra Grove Krause har tidligere sagt til Ritzau, at "vi kun har set toppen".

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU