OVERBLIK: Årsag er stadig ukendt efter Børsen-brand

16. APR 2024 • 13:20INDLAND/KRIMINAL

Børsbygningen i København har tirsdag været i brand, hvor det ikoniske dragespir blandt andet er kollapset.

Siden tirsdag morgen har den over 400-årige Børsen-bygning stået i brand.

Visse omstændigheder omkring branden er endnu ukendte, men i løbet af dagen har politi og beredskab løbende delt information.

Her er, hvad vi ved, og hvad vi endnu ikke ved:

* Branden opstod tirsdag morgen omkring 7.30. Kort efter klokken otte var det ikoniske spir på bygningen omringet af kraftige flammer.

* Omkring klokken halv ni kollapsede spiret. I perioden efter viste billeder, at røgen og flammerne spredte sig til bygningens del op mod Christiansborg.

* Flere bygninger omkring Børsen er blevet evakueret. Blandt andet Provianthuset og Finansministeriet. Ingen er kommet til skade som følge af branden.

* Flere veje omkring Børsen har i løbet af tirsdagen været spærret, og politiet frarådede tidligere al unødig udkørsel i indre København af hensyn til trafikale udfordringer.

* Forsvaret tilkaldte i løbet af formiddagen 40 værnepligtige fra Livgarden til blandt andet at sikre værdigenstande. Også ekstra beredskab blev kaldt til København.

* Meldingen fra Hovedstadens Beredskab lød tirsdag formiddag, at man forventede, at det tog i hvert fald et døgn mere, før beredskabet var færdig på stedet.

* Beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen fra Hovedstadens Beredskab siger omkring middag, at halvdelen af Børsen-bygningen mod havnen er reddet. Den anden halvdel lader man brænde ned.

* Det er fortsat uvist, hvad årsagen til branden er. Brandrådgiver Jens Kastvig siger dog, at bygningen har haft øget risiko for brand på grund af det ombygningsarbejde, der var i gang.

* I løbet af dagen er flere malerier blevet reddet ud af bygningen. Blandt andet det historiske P.S. Krøyer-maleri "Fra Københavns Børs". Det er endnu ikke kortlagt, hvilke værdigenstande der er ødelagt som følge af branden.

* På trods af et ønske fra flere politikere vides det ikke, om bygningen vil blive genopbygget. Overborgmester i København, Sophie Hæstrup Andersen, siger dog, hun vil samle penge ind til at bygge den op igen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU