Kronen er populær efter 150 år som dansk møntfod
Onsdag runder den danske krone 150 år. Ifølge en ny måling vil over 77 procent have kronen fremfor euroen.
Onsdag for 150 år siden blev kronen indført som den nye møntfod i Danmark.Det var den 1. januar 1875 i forbindelse med en ny møntlov, der blev vedtaget to år tidligere.
Kronen afløste rigsdaleren, som kunne veksles fra én rigsdaler til to kroner.
Men det har ikke altid været lige let for kronen.
Ad to omgange har kronen været tæt på at blive afskaffet.
Første gang var i 1992, hvor der var folkeafstemning om Maastricht-traktaten, der blandt andet banede vejen for, at den fælles europæiske valuta, euroen, blev indført.
I alt 50,7 procent stemte nej til traktaten, mens 49,3 procent stemte ja.
Efterfølgende fik Danmark indført fire EU-forbehold - herunder om euroen.
Dog forsøgte den daværende SR-regering i 2000 at få forbeholdet ophævet, men ved folkeafstemningen stemte et flertal på 53,2 procent imod at indføre euroen i Danmark, mens 46,8 procent stemte for.
I dag ser det anderledes ud.
Over 77 procent vil have kronen som den gangbare mønt i Danmark, viser en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau i december.
Modsat svarer 16 procent, at de ønsker euroen.
Gennem tiden har flere forskellige mønter og sedler set dagens lys, mens mange også er udgået igen.
Senest var det 25-øren, der udgik i 2008 efter 134 år som dansk mønt.
Den næste til at gå på pension bliver 1000-kronesedlen, der er blevet fremstillet siden 1975. Den bliver ugyldig efter den 31. maj i år.
Samme dag bliver pengesedler fra tidligere serier udstedt mellem 1944 og 1997 - som man i dag godt kan betale med - gjort ugyldige.
Det sker som led i Nationalbankens strategi til at fremtidssikre kontanterne, fortæller Jakob Mølgaard Heisel, der er chef for Kontanttjenester og Analyse ved Nationalbanken.
- Vi ønsker at fremtidssikre kontanterne, så det bliver tilpasset samfundets brug og kan være en sikker og effektiv betalingsmåde i fremtiden, siger han.
Af samme grund udsteder Nationalbanken fra 2028 nye pengesedler. Det bliver den 11. serie af pengesedler siden kronens indførelse i 1875.
/ritzau/