Historiker: Prins Joachims kritik vidner om alvorlig krise

29. SEP 2022 • 11:39INDLAND/KRIMINAL

Ikke siden prins Henriks kritik i 2002 har kongehuset været i så stor krise som nu, vurderer kongehusekspert.

Kongehuset befinder sig i en krise, som ikke er set større, siden prins Henrik i 2002 offentligt udtalte, at han følte sig kasseret og tilsidesat.

Det siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, efter at prins Joachim til B.T. og Ekstra Bladet har kritiseret dronningens beslutning om at fratage prinsens fire børn titlen af prinser og prinsesse.

- Det er meget sjældent, at et medlem af kongehuset går i medierne med sådan en kritik.

- Prins Joachim kritiserer dronningens beslutning, og det er meget usædvanligt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Senest det skete, var da prins Henrik offentligt fortalte, at han følte sig forbigået og kasseret.

Det fik kongehuset til at indkalde til pressemøde, og det samme vurderer Lars Hovbakke Sørensen kan ske denne gang.

- Jeg kan godt forestille mig, at dronningen vil sige noget mere, fordi det er en uholdbar situation, at kongehusets medlemmer diskuterer i offentligheden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Beslutningen om, at de fire børn i fremtiden skal tituleres grever og komtesse, blev offentliggjort onsdag. Ifølge kongehuset har prins Joachim kendt til beslutningen siden maj.

Til B.T. siger prinsen, at den plan, han fik forelagt i maj, indebar, at børnene kunne beholde deres titler som prinser og prinsesse, indtil de fylder 25 år.

Han siger samtidig til B.T., at hans børn er meget kede af det.

Onsdag var det grevinde Alexandra, der kritiserede beslutningen, hvilket også er opsigtsvækkende, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Men dog ikke i samme grad, da hun ikke er medlem af kongehuset.

- Med prins Joachims kritik er situationen en helt anden, fordi han er medlem af kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Prins Joachim har de seneste år boet i Paris, hvor han arbejder på den danske ambassade som forsvarsattaché. Ansættelsen løber indtil sommeren 2023 med mulighed for forlængelse.

Dronningens beslutning vil muligvis få ham til at overveje fremtiden, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

- Han kan føle sig så stødt på sine børns vegne, at han gør sig sine overvejelser. Det kan ikke udelukkes, at han tager en beslutning ud fra det, siger Lars Hovbakke Sørensen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU