Grønlandsk ministerium: Hensyn til privatliv blokerede arkivadgang i spiralsag

25. JUL 2024 • 14:47INDLAND/KRIMINAL

Afslag til forskere i spiralsagen skyldes, at ansøgning var for upræcis, lyder det fra sundhedsministerium.

Det er hensynet til de grønlandske borgeres privatliv og personoplysninger, der er grunden til, at en forskergruppe, der undersøger spiralsagen i Grønland, ikke kunne få imødekommet sin ansøgning til arkivmateriale fra det grønlandske sundhedsvæsen.

Det oplyser det grønlandske sundhedsministerium, Naalakkersuisoq for Sundhed, torsdag i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at en imødekommelse af forskernes ønske om "ubegrænset adgang til alle borgeres patientjournaler med henblik på gennemgang" ikke ville kunne udstedes på lovlig vis.

- I praksis vil det betyde, at der gives adgang til meget personlige oplysninger om enhver borger født før 1992 uden borgernes samtykke.

- Det er derfor nødvendigt at nå frem til en præcis definition af, hvilke data der indsamles, og på hvilken måde det registreres, så ingen borgere får krænket deres ret til privatliv i målet om at få udredt den meget vigtige antikonceptionssag, skriver ministeriet.

Forskergruppen fik i september 2023 og februar 2024 tilladelse til at bruge materiale fra sundhedsvæsenet i Grønland i forbindelse med undersøgelsen af spiralsagen.

Det skal forskerne bruge til at afdække, hvordan sundhedsvæsenet i perioden 1960-1991 håndterede den daværende praksis med spiraler.

I 2021 og 2022 trådte flere grønlandske kvinder frem i medierne og fortalte om, at de havde fået opsat en spiral - en form for prævention - uden samtykke.

Det førte et stort fokus på en spiralkampagne i 1960'erne og 1970'erne med sig, hvor der blev opsat spiraler på omkring 4500 grønlandske kvinder og piger helt ned til 13 år - mange uden samtykke.

Ifølge forskergruppen blev tilladelsen til arkivmaterialet i maj trukket tilbage af den grønlandske sundhedsledelse.

Det skete angiveligt, da der var opstået tvivl om vilkår og muligheder for adgang til materiale. Det har forskerne oplyst i en midtvejsrapport, der er afleveret til Folketinget.

Da forskergruppen sendte en fornyet ansøgning om adgang til materiale, blev den mødt af et afslag 12. juni.

Ifølge forskergruppen var materialet centralt for efterforskning, og den har derfor måttet sætte dele af sit arbejde i bero.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen fra det grønlandske sundhedsministerium, hvilket arkivmateriale forskerne tidligere har fået adgang til.

Sundhedsvæsenet og Sundhedsministeriet er indstillet på at sikre forskergruppen adgang til relevant data, hvis det er inden for rammerne af lovgivningen, oplyser ministeriet i pressemeddelelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT