Forvirrende regler kan være grund til flere fravalg af organdonation
Flere end vanligt har sagt nej til organdonation. Det kan skyldes forvirrende regler, mener formand for råd.
Efter at Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendte en påmindelse om stillingtagen til organdonation ud i december, har rekordmange danskere registreret sig på sundhed.dk.Selv om Leif Vestergaard Pedersen, formand for Det Etiske Råd, er positiv over, at 123.334 danskere tog stilling i december 2024, bekymrer det ham, at flere end vanligt har sagt "nej".
Ifølge ham kan en årsag være, at den nye lov, som træder i kraft til sommer, kan være forvirrende.
Per 31. december 2024 er der 1.530.810 danskere registreret i organdonorregisteret i alt.
Ud af dem har 123.395 fravalgt at være organdonor, hvilket svarer til 8 procent. 32 procent af de, der i løbet af december 2024 tilkendegav, om de ville være organdonorer, sagde "nej".
Med den nye lov bliver alle personer over 18 år automatisk "potentielle organdonorer", men man skal stadig bekræfte det, for at det er gældende.
For Leif Vestergaard Pedersen består "forvirringen" af, at lovforslaget er blevet kommunikeret således, at nogen tror, at man automatisk bliver organdonor, hvis man ikke aktivt vælger det fra - altså "formodet samtykke".
- Det er bekymrende, at så mange har sagt "nej, tak".
- Det støtter vores bekymring om, at man har fået blandet "formodet samtykke" ind i den nye lov, så der bliver skabt en usikkerhed og en vrede hos mange mennesker over, at loven arbejder med formodet samtykke - hvad man så i virkeligheden ikke gør. Så det er dobbelt ulykkeligt, siger han.
Han tilføjer, at der også kan være nogen, der ikke registrerer sig som organdonor, fordi de ikke tror, at de behøver at gøre noget aktivt.
Ud over danskerne, som fravalgte at være organdonor i december 2024, gav 76.709 fuld eller begrænset tilladelse. 7094 registrerede sig som "ved ikke".
Der var 120.880 flere, der registrerede sig i løbet af december 2024, sammenlignet med december 2023.
/ritzau/