FE vil bruge kunstig intelligens i jagten på terrorister og spioner

14. APR 2024 • 16:53INDLAND/KRIMINAL

Forsvarets Efterretningstjeneste bruger i øjeblikket meget energi og mange penge på at flytte sig teknologisk.

Kunstig intelligens, machine learning, nye platforme og satellitbilleder.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kommer til at arbejde på helt andre måder end tidligere i kampen mod terrorister og spioner.

Det fortæller den fungerende FE-chef, Svend Larsen, til Politiken.

- De måder, vi arbejdede på før, dem skal vi ikke blive ved med at arbejde på. Der foregår en enorm, teknologisk transformation. Det er ikke bare små ændringer. Det er en grundlæggende transformation af den måde, vi arbejder på, siger han til mediet.

FE-chefen fortæller, at efterretningstjenester med sit arbejde med at finde relevant information i store datamængder er definitionen på en techdrevet, big datadrevet virksomhed.

Derfor mener han også, at der ligger "et enormt udviklingspotentiale" i den teknologiske transformation, som efterretningstjenesten i øjeblikket bruger meget energi og mange penge på at flytte sig på.

Svend Larsen fortæller til Politiken, at de opgaver, der tidligere har krævet hundredvis af medarbejdere, i fremtiden vil kunne ske stort set uberørt af menneskehånd.

Med de nye teknologier kan efterretningstjenesten blandt andet automatisere oversættelse fra ethvert sprog og automatisk transskribere fra tale til skrift.

Herefter kan efterretningstjenestens version af ChatGPT kan lave en AI-genereret rapport med det vigtigste indhold.

FE-chefen nævner også arbejdet med at overvåge russisk aktivitet i Arktis som et eksempel på, hvor de nye teknologier kan anvendes.

I øjeblikket bruger FE nemlig energi på at have militæranalytikere til at kigge manuelt på satellitbilleder af russiske fartøjer i området.

En opgave, som Svend Larsen i fremtiden mener kan løses af machine learning og AI, der automatisk behandler billederne, mens algoritmer udpeger det interessante.

FE-chefen understreger dog, at efterretningstjenesten vil satse på en kombination af teknologi og menneskelig indhentning.

Han fortæller desuden, at FE er vokset i størrelse de seneste år. Blandt andet er der blevet rekrutteret mange unge medarbejdere med teknisk snilde.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU