Estisk kok vinder Sol Over Gudhjem igen med urter fra Bornholm

22. JUN 2024 • 19:21INDLAND/KRIMINAL

Fire kokke har lørdag dystet om, hvem der kunne lave de bedste retter med blandt andet fjordrejer og skinke.

Artur Kazaritski har lørdag vundet kokkekonkurrencen Sol Over Gudhjem på Bornholm, viser udsendelse af konkurrencen på TV 2 Bornholm.

Det er andet år i træk, at den estiske kok, som til dagligt arbejder på Kurhotel Skodsborg, vinder konkurrencen, hvor fire kokke er udvalgt til at deltage.

De fire kokke har det meste af eftermiddagen lavet mad for konkurrencens dommere og dystet om at lave de bedste for- og hovedretter.

Vinderen er både glad og træt efter en lang dag i køkkenet.

- Jeg har det rigtig godt. Det er en fed følelse at vinde igen i år. Det hele fulgte ret meget den plan, der var lagt.

- Det er meget anderledes mad, end den jeg laver normalt, fordi det er konkurrencemad, hvor der er meget fokus på de enkelte elementer, siger han.

Ud over vinderen deltog også Anika Madsen fra Restaurant Iris, Anders Kiel Holm fra Villa Vest og Christoffer Sørensen fra Studio.

Det var især Artur Kazaritskis forret, der bragte ham sejren.

Det forklarer Nicolai Nørregaard, køkkenchef på Kadeau, der var en af dagens dommere.

Kazaritskis forret bestod blandt andet af urter, som han havde sanket i den bornholmske natur.

- De dækkede hele indersiden af en skål. Det var både utroligt smukt at se på og smagte fantastisk godt sammen med de andre elementer i retten, siger Nicolai Nørregaard.

Derudover indgik der fjordrejer og asparges i forretten, mens den estiske kok brugte skinke, syltede løgskaller, grønne jordbær og radiser i sin hovedret.

Han havde desuden skrevet et lille digt med referencer til Bornholm, som han gav dommerne sammen med sin menutekst.

- Han fedtede lidt for os, siger Nicolai Nørregaard.

Dagens vinderkok havde desuden en bordbombe med ved sin hovedret, selv om han efter eget udsagn normalt ikke er meget for fyrværkeri.

Han og de andre kokke har under konkurrencen skullet bruge nogle særlige ingredienser, herunder skinke og kaffe.

Ved konkurrencens start blev der også præsenteret nye ingredienser, som kokkene ikke var blevet gjort bekendte med i forvejen. Ved forretten var det eksempelvis fjordrejer, der skulle indgå.

Sol Over Gudhjem blev startet i 2009. Blandt tidligere vindere er blandt andre nuværende dommer i konkurrencen Kenneth Toft-Hansen, der også har vundet Bocuse d'Or, som betragtes som det uofficielle verdensmesterskab for kokke.

Foruden kokkekonkurrencen har der været en dessertkonkurrence og en kantinepris.

Både deltagerne og dommerne udvælges af arrangørerne bag Sol over Gudhjem.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT