Dronningen tog i kantinen og smagte Brasiliens lovpligtige skolemad

4. OKT 2024 • 21:06INDLAND/KRIMINAL

Mary fik en bid af det nationale skolemadsprogram, der er en af Brasiliens ældste offentlige politikker.

Dronning Mary stod forrest i køen i kantinen, da det var frokosttid på skolen Centro Educacional do Lago i Brasiliens hovedstad, Brasilia.

Her spiste hun frokost sammen med skolens elever og fik mulighed for at smage på skolemaden, der er indskrevet i forfatningen i Brasilien.

Det nationale skolemadsprogram er en af Brasiliens ældste offentlige politikker, der blev iværksat i 1950’erne for at centralisere organisering og indkøb af skolemad.

Programmet voksede sidenhen i både efterspørgsel og succes i forhold til at reducere sult.

Derfor blev retten til skolemad af høj kvalitet for alle elever i den offentlige skole indskrevet i forfatningen fra 1988.

Udførelsen og fordelingen af programmets midler er decentraliseret og styres af statslige og kommunale uddannelsesafdelinger med føderale overførsler.

Det er et krav, at en del af midlerne bruges til at købe forsyninger fra små landbrug, og at størstedelen af de indkøbte fødevarer er minimalt forarbejdede.

Foruden dronningen sad også den brasilianske præsidentfrue, Rosângela Lula da Silva, der i folkemunde kaldes Janja, med ved bordet.

Også klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) var med til frokost.

De brasilianske skoler skal også købe mad fra lokale og oprindelige samfund.

Formålet med disse krav er at fremme en bæredygtig økonomi, der både gavner eleverne med mad af høj kvalitet og de små producenter med et stabilt marked.

FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, har fremhævet programmets afgørende rolle i forbindelse med, at Brasilien i 2014 blev fjernet fra verdenskortet over sult.

Særligt under covid-19 voksede udfordringer med sult imidlertid igen, og i begyndelsen af 2023 øgede den brasilianske regering finansieringen af skolemadsprogrammet til i alt omkring 6,75 milliarder danske kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT