Biskop kæmper for at fylde menighedsråd op

8. OKT 2024 • 13:59INDLAND/KRIMINAL

Det kan ende med kirkelukninger og -sammenlægninger, hvis færre engagerer sig i menighedsrådene, siger biskop.

Flere af landets tyndt besatte menighedsråd forsøger tirsdag at rekruttere yderligere medlemmer.

Der afholdes således en ekstraordinær valgforsamling i omkring en tredjedel af Danmarks 1561 menighedsråd.

Biskoppen i Viborg Stift, Henrik Stubkjær, måtte ved menighedsrådsvalget 17. september konstatere, at et foreløbig valgudtræk viste, at der var 299 ubesatte pladser alene i Viborg Stift.

Han frygter, at det kan ende med kirkelukninger og -sammenlægninger.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får en snak om, hvorvidt vi vil have vores kirker.

- Skal der være en kirke, hvor vi kan få døbt vores børn, med en kirkegård omkring, hvor vi kan begrave vores døde, og et sted, hvor vores børn kan blive konfirmeret.

- Hvis vi ønsker det, så er det nødvendigt, at nogen tager et ansvar, siger Henrik Stubkjær.

Han sendte i sidste uge et brev til provsterne i Viborg Stift, hvor han opfordrede dem til at gøre en ekstra og akut indsats for at få fyldt op i menighedsrådene.

Biskoppen kunne konstatere, at blot 115 af stiftens 193 meningsråd var fuldtallige efter menighedsrådsvalget i september. Dog med det forbehold, at alle menighedsråd endnu ikke havde indtastet valgresultaterne.

- I Viborg plejer vi ikke at mangle nogen. Det er helt nyt for os. Sidste gang var det to eller tre menighedsråd, den var gal med. Det her er meget mere massivt, siger Henrik Stubkjær.

Han insisterer på at være positiv, da han fornemmer, at der den seneste tid er gjort en stor indsats med at prikke potentielle kandidater på skulderen frem mod tirsdagens valgforsamling.

Nogle menighedsråd kan dog havne i problemer og må lægge sig samme med et andet.

- Jeg har et par steder, helt små, måske med 100 medlemmer i en menighed, hvor folk flygter fra.

- Her kan man blive nødt til at se på, om man skal lægge sig sammen med en anden menighed, siger biskoppen.

På Fyn har biskop Mads Davidsen for nylig annonceret, at han vil gøre 25 kirker til såkaldte højtidskirker, så kirkerne blot vil være åbne i højtiderne. Hertil er Viborg ikke kommet endnu.

- Men det kan jo være, at det er noget, vi skal begynde at snakke om, siger Henrik Stubkjær.

I Roskilde Stift har biskop Ulla Thorbjørn Hansen udsendt et nyhedsbrev med overskriften "Uden menighedsråd, ingen lokal folkekirke". Her opfordrer hun lokale til at påtage sig opgaven.

I Roskilde Stift er der også kirker i de større byer, der står med udfordringer efter menighedsrådsvalget - eksempelvis Sankt Peders Kirke i Slagelse.

Her viser en midlertidig opgørelse to uger efter valget 17. september, at 9 af de 13 pladser i menighedsrådet var ubesatte.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT