Private lønmodtagere får stadig flere penge mellem hænderne

14. FEB 2025 • 10:12ERHVERV/POLITIK

Lønstigninger har i 2024 været rigtig pæne for danskerne, der kommer længere for tjente penge, siger økonom.

De fleste private lønmodtageres købekraft er i store træk tilbage, hvor den var, inden kraftig inflation gjorde stort indhug i deres forbrugsmuligheder.

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at lønninger på DA-området i fjerde kvartal sidste år i gennemsnit var steget 4,6 procent sammenlignet med samme periode året forinden.

DA er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked.

I tredje kvartal steg lønomkostningerne på området med 4,8 procent i forhold til samme periode året forinden.

Lønstigningerne har gennem 2024 været rigtig pæne for mange danskere. Det skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Han påpeger, at inflationen i 2024 samtidig har været på sit laveste i fire år.

- Det betyder, at mange danskere sikrede sig reallønsfremgang og forbedret købekraft. Mange kommer igen lidt længere for sine tjente penge, siger han.

Med en lønfremgang på 4,6 procent i fjerde kvartal 2024 og inflation på 1,7 procent i samme periode giver det en samlet reallønsfremgang på 2,8 procent.

Cheføkonomen forventer, at den forbedrede købekraft hos danskerne vil være med til at trække privatforbruget op i 2025.

Jeppe Juul Borre er "forsigtig optimist" på privatforbrugets vegne. Der er nemlig elementer, der trækker i den anden retning.

Cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted bider også mærke i, at købekraften hos de private lønmodtagere er genskabt. Det skriver han i en kommentar.

Ligesom overenskomstaftalen i 2023 havde en positiv indvirkning på reallønnen, ser han også, at kommende overenskomstaftaler kan gøre det samme.

- Og med den nye overenskomstaftale for industrien, som sætter rammen for den overordnede lønudvikling på arbejdsmarkedet, kan lønmodtagerne også de kommende år se frem til pæne reallønsstigninger, lyder det fra Erik Bjørsted.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT