Politiattest nævner ikke statsministers piskesmæld efter slag

20. JUN 2024 • 13:30ERHVERV/POLITIK

Tidligere på måneden blev statsminister Mette Frederiksen slået af en 39-årig polsk mand i København.

En politiattest viser ifølge forsvarer, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke lider af piskesmæld efter slag.

Der er derimod tale om "sædvanlig ømhed i arm og skulder", siger forsvarer Henrik Karl Nielsen i Københavns Byret i sagen om den mand, der sigtes for at have overfaldet statsministeren med et slag på den ene arm på Kultorvet i København.

Efter udmeldingen fra forsvareren har Statsministeriet offentliggjort en pressemeddelelse. Her lyder det, at "følgende fremgår af journal udarbejdet af ortopædkirurgisk bagvagt på Rigshospitalet den 7. juni 2024:"

- Kontusion højre skulder, samt mindre distorsion cervicalcolumna (whiplash).

Det engelske ord whiplash betyder på dansk piskesmæld.

Oplysningerne fra journalen flugter med Statsministeriets melding den 8. juni til Ritzau dagen efter overfaldet. Her blev det oplyst, at statsministeren efter overfaldet blev "kørt til tjek på Rigshospitalet", og at "slaget har forårsaget lettere piskesmæld".

Det er en 39-årig polsk mand, der er sigtet i sagen. Han skal blive i fængslet frem til 4. juli. Det har en dommer i Københavns Byret besluttet torsdag formiddag. Han er sigtet for vold mod tjenestemand.

På Kultorvet midt i København fik statsministeren 7. juni et slag på højre skulder, fremgår det af sigtelsen. Det skete, da hun var på vej til en kaffeaftale med en veninde.

Manden blev overmandet kort efter af ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET), som altid følger med Mette Frederiksen rundt i ind- og udland.

Ifølge en politiattest fra en læge pådrog statsministeren sig ømhed i skulder og arm.

Henrik Karl Nielsen har i retten torsdag forklaret, at den sigtede ikke har en erindring om episoden, fordi han var meget beruset.

Han kan dog godt huske, at han mødte statsministeren, og at det var på Kultorvet.

Forsvareren sætter også spørgsmålstegn ved, om der var tale om vold mod tjenestemand i funktion, eller om der blot er tale om normal vold. Han argumenterer for, at Mette Frederiksen var på vej til en privat aftale med en veninde, da hændelsen fandt sted.

Episoden fandt sted i slutspurten til valget til EU-Parlamentet 9. juni. Efter episoden aflyste Mette Frederiksen alle planlagte begivenheder i resten af valgkampen.

Statsministeren var derfor ikke til stede på Christiansborg på valgaftenen, hvor Socialdemokratiet kunne konstatere, at SF endte som det største parti foran netop Socialdemokratiet.

Episoden fik også konsekvenser for Mette Frederiksens deltagelse på Folkemødet på Bornholm i sidste weekend. Her deltog hun "i et tilpasset program", som Statsministeriet formulerede det. Blandt andet droppede hun deltagelsen ved Folkemødets åbning.

Hun kommenterede på sig selv, da hun dukkede op i Allinge. Mette Frederiksen sagde, at "jeg er ikke helt mig selv endnu", men at hun var "på vej".

Specialanklager Line Steffensen har torsdag i retten gennemgået den sigtedes færden på 7. juni.

Inden gerningstidspunktet stjal den sigtede ifølge politiet alkohol i en butik på Fisketorvet. Anklageren fortæller også, at den sigtede fra 31. juli 2019 til nu har 20 bødesager, som især drejer sig om butikstyveri.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig