OVERBLIK: Heitmann er den seneste V-profil der stopper

2. AUG 2022 • 15:54ERHVERV/POLITIK

Den erfarne ordfører Jane Heitmann er den seneste V-profil, som har meldt sin afgang i nuværende valgperiode.

Flere store navne i Venstre har taget afsked med partiet i den indeværende valgperiode.

Senest har Jane Heitmann, der blandt andet er formand for Sundhedsudvalget, meldt, at hun ikke genopstiller til Folketinget ved næste valg.

Få her et overblik over, hvem der har forladt partiet, Folketinget eller ikke genopstiller.

* De har forladt partiet:

- Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han forlod Venstre i januar 2021 efter et formandsopgør i kølvandet på valget i 2019. Løkke blev først løsgænger i Folketinget, men er nu i spidsen for sit nye parti, Moderaterne.

- Tidligere minister Inger Støjberg. Hun forlod i februar 2021 Venstre - blandt andet fordi partiet stemte for en rigsretssag mod hende i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar. Hun blev idømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten, og kort efter blev hun af et flertal vurderet uværdig til at fortsætte som folketingsmedlem. Hun blev først løsgænger, men er nu i spidsen for sit nye parti, Danmarksdemokraterne.

- Tidligere politisk ordfører Britt Bager. Hun er skiftet til De Konservative og har begrundet det med, at Venstre mangler "det nationalkonservative aspekt". Hun afleverede posten som statsrevisor tilbage til Venstre.

- Tidligere udlændingeordfører Marcus Knuth er skiftet til De Konservative. Han ville have en hårdere kurs over for kriminelle udlændinge og lempeligere vilkår for erhvervslivet.

* De har forladt Folketinget:

- Tidligere minister Tommy Ahlers. Han ville tilbage til iværksætteriet. Han er dog forblevet menigt medlem af Venstre.

- Tidligere minister og tidligere næstformand Kristian Jensen. Han forlod Folketinget for at blive særlig udsending i regeringens ambition om at blive medlem af FN's Sikkerhedsråd i 2025-2026. Han droppede siden kandidaturet og er fortsat medlem af Venstre.

- Tidligere minister Karsten Lauritzen. Han forlod politik for at blive direktør i Dansk Industri Transport. Han er fortsat menigt medlem af Venstre.

* De genopstiller ikke ved næste folketingsvalg:

- Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen. Det skyldes, at hans kone er alvorligt syg. Hjort er Venstre-veteran og har været partisekretær gennem 16 år samt minister i 14 år.

- Tidligere minister Ellen Trane Nørby. Hun gik i stedet efter at få borgmesterposten i Sønderborg Kommune ved kommunalvalget i 2021. Den fik hun ikke, men er blevet medlem af byrådet i kommunen.

- Formand for Sundhedsudvalget Jane Heitmann. Hun vil søge nye udfordringer og blandt andet tage en ledelsesuddannelse.

Kilder: Ritzau, TV 2, Altinget, Venstre.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU