Minister medgiver at droppede måltal ikke frigør meget personale

18. APR 2024 • 12:04ERHVERV/POLITIK

Regeringen har fjernet måltal for normeringer i hver enkelt vuggestue og børnehave. Venstrefløjen er i oprør.

Venstrefløjen er i oprør over, at opgørelserne over antallet af pædagoger og medhjælpere for hver enkelt vuggestue og børnehave er sløjfet.

Ifølge kommunerne vil det frigøre personale til at tage sig af børnene, når der ikke skal bruges tid på registrering. Men det afviser flere partier, og børneminister Mattias Tesfaye (S) medgiver, at det ikke har store økonomiske konsekvenser.

- Det tror jeg sådan set, er rigtigt. Men det her er en ud af 56 regler, vi taler om. Det er mange bække små, som tilsammen skal sikre, at vi får flyttet ressourcer væk fra forvaltningerne og ud til borgerne, siger han på et samråd torsdag.

Med det henviser han til, at regeringen og kommunerne har fundet frem til 56 regler, som skal skrottes for at fjerne overflødigt bureaukrati.

Det er en af regeringens helt store dagsordener at mindske bureaukrati, hvilket mange tidligere regeringer har forsøgt uden held.

SF, Enhedslisten og Alternativet mener, at forældrene bruger tallene, når de skal finde den rette institution for deres barn. Derfor er de skuffede over, at regeringen dropper at opgøre tallene, hvilket var del af en tidligere aftale.

- Det er meget smart, hvis man ikke vil have ægte minimumsnormeringer derude at gøre det svært for os, der gerne vil kæmpe for det og følge med i, hvor langt vi er fra mål, siger Anne Hegelund.

Ministeren fremhæver, at regeringen tager hårdt fat i forhold til afbureaukratisering, og at langt de fleste institutioner lever op til lovkravet om, hvor mange pædagoger der skal være.

- Det er noget med, hvor mange informationer vi beder alle landets tusindvis af dagtilbud om at validere, fordi forholdsvis få dagtilbud ligger uden for det spænd, som er ret tæt på lovkravet.

- Der er en proportionalitet i det, som bør indgå i diskussionen, siger Tesfaye.

Undervisningsordfører Simon Agersnap (SF) er skeptisk over for, hvor mange ressourcer opgørelserne rent faktisk kræver og spørger til, hvad det er for data, der skal valideres.

Til det svarer Tesfaye, at kommunerne har oplyst, at medarbejdere, som arbejder på tværs af institutioner, eksempelvis kan kræve ekstra ressourcer at få styr på i opgørelserne.

Tesfaye fremhæver, at der er kommet tre procent flere børn i dagtilbud, mens der er samtidig er kommet 13 procent mere personale.

- Man kan altid ønske sig ekstra. Men jeg synes, at der er grund til, at den venstrefløj, der har kæmpet for loven om minimumsnormeringer, ranker ryggen og er lidt stolt, siger han.

Der kommer ikke flere voksne af, at man måler på det ifølge Tesfaye.

- Man kan med et rødt bankende hjerte til venstre for midten sagtens argumentere for, at det er en fornuftig politisk beslutning.

- Dels at fjerne kravet om at opgøre normeringer på institutionsniveau, men faktisk også at være imod normeringer på institutionsniveauer, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU