M vil afskaffe tolkegebyr men stemmer imod forslag om at afskaffe det

7. MAJ 2024 • 09:01ERHVERV/POLITIK

Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, har før kaldt tolkegebyret i sundhedsvæsnet for symbolpolitik.

Regeringspartiet Moderaterne kommer til at stemme imod et beslutningsforslag om at afskaffe tolkegebyret i sundhedsvæsnet, selv om partiet gerne vil have tolkegebyret afskaffet.

Det skriver Politiken, som har talt med Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin. Hun siger blandt andet, at hun tror, at Moderaterne "kommer til at stemme nej", og at Moderaternes kamp om at få afskaffet tolkegebyret er tabt "på nuværende tidspunkt".

De øvrige regeringspartier - Socialdemokratiet og Venstre - vil ikke afskaffe tolkegebyret.

Det var den daværende VLAK-regering, der i 2018 indførte tolkegebyret. Det går ud på, at indvandrere med længere end tre års ophold i Danmark selv skal betale for en tolk, hvis de ikke taler dansk eller ikke dansk godt nok og har brug for en tolk, når de eksempelvis går til lægen.

Statsministeren i VLAK-regeringen var Lars Løkke Rasmussen, som dengang var formand for Venstre. I dag står han i spidsen for Moderaterne.

Det er Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet, som har fremsat et beslutningsforslag om at afskaffe tolkegebyret.

I en skriftlig kommentar til Politiken lyder det fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), at det er "rimeligt, at man efter tre år her i landet som udgangspunkt selv skal betale for tolkning, hvis ens danske sprog er så dårligt, at man har brug for det".

Hun tilføjer, at regeringen - altså inklusive Moderaterne - ikke kan støtte beslutningsforslaget. Udlændingeordfører Frederik Vad (S) mener ikke, at tolkegebyret er symbolpolitik, hvilket Monika Rubin ellers tidligere har kaldt det.

Monika Rubin konstaterer, at hverken hun eller Moderaterne har 90 mandater til at kunne fjerne tolkegebyret.

- Og når man indgår i en regering, så må man nogle gange gå på kompromis. Og det her, det er et af de steder, hvor vi bliver nødt til at gå på kompromis for nu, siger hun til Politiken.

På spørgsmålet om, hvorvidt også Løkke synes, at tolkegebyret er forkert, svarer Rubin, at "Det ved jeg ikke. Det må du spørge Lars om". Men hun slår fast, at Moderaternes politik er, at tolkegebyret bør fjernes.

Monika Rubin har ikke ønsket at uddybe yderligere over for Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU