Løkke er klar til at stifte EU-gæld for at sikre Ukraine

24. MAJ 2024 • 23:33ERHVERV/POLITIK

Moderaterne og Lars Løkke er åbne for - mod dansk skik - at stifte solidarisk EU-gæld i kampen mod Rusland.

Udenrigsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne er klar til at stifte EU-gæld med solidarisk hæftelse for at investere i Ukraines, Danmarks og EU's sikkerhed.

Det siger han til Jyllands-Posten.

- Jeg vil gerne sige, at jeg tror, det er uomgængeligt, at vi kommer til at se på, hvordan vi i Europa rejser nogle nye, kollektive friske penge til at løfte nogle af de her prioriteter, siger han.

Danmark har sammen med Holland og Sverige været blandt de lande, som har ønsket at holde på pengene i forhold til EU. Men det mener Løkke, at vi skal gøre op med.

Han understreger, at det ikke er en regeringsudmelding, men udelukkende et udtryk for Moderaternes holdning.

Lars Løkke "noterer sig", at statsminister Mette Frederiksen (S) efter sit besøg hos Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, tidligere i maj "gjorde sig lignende tanker".

Derfor synes han nu også, at han kan "formidle sine egne tanker", siger han til avisen.

Solidarisk hæftelse betyder, at hvis lande som Grækenland og Frankrig ikke betaler deres del af regningen, så hæfter Danmark og resten af EU-landene for den samlede gæld.

En del af Lars Løkke Rasmussens plan er desuden, at Rusland skal ende med at betale renterne for de lån, som EU tager i forbindelse med en oprustning.

Det skal ske ved at tage af renteindtægter fra de russiske midler, som Vesten indefrøs, da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. De indefrosne midler har en værdi af 2000 milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

Gælden skal EU-landene sammen hæfte for, mener Løkke.

Så kommer man ifølge partiformanden uden om, at pengene skal "findes ude i 27 forskellige hovedstæder" i EU.

Lars Løkke begrunder forslaget om at låne penge med, at andre EU-lande ikke har støttet Ukraine nær så meget som Danmark.

Danmark har indtil videre doneret 41 milliarder kroner i militær støtte til Ukraine og er dermed blandt de fire lande i verden, der har doneret mest til Ukraine. Danmark har desuden doneret fire milliarder kroner i civil støtte.

Kun USA, Storbritannien og Tyskland har overgået Danmark.

Hvis de andre EU-medlemslande donerede lige så meget per indbygger som Danmark, havde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, "allerede vundet krigen", siger Løkke til avisen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU