Ekspertudvalg skal gøre det nemmere at rejse med bus

25. MAJ 2023 • 13:01ERHVERV/POLITIK

Transportminister har nedsat et ekspertudvalg, som skal give anbefalinger til kollektiv transport.

Det er for svært at komme rundt med offentlig bustransport i Danmark.

Sådan lyder det fra transportminister Thomas Danielsen (V), der torsdag præsenterede navnene på et ekspertudvalg, der skal komme med forslag til fremtidens kollektive trafik.

- Udfordringerne er mange. Det er unge som ældre, der oplever, at det er vanskeligt i deres dagligdag at få det til at hænge sammen, når de skal benytte sig af offentlig bustransport, siger han.

Transportministeren præsenterer udvalgets ni eksperter på et pressemøde i Transportministeriet torsdag formiddag.

Udvalgets vigtigste opgaver er at binde Danmark bedre sammen og at analysere bustaksternes struktur samt ejerskabsstrukturen.

Formanden for udvalget bliver Helga Theil Thomsen, som i dag er trafik- og plandirektør i Vejdirektoratet.

- Noget af det, der giver mening at kigge på, er, hvor meget det koster at rejse langt og kort. Vi skal sikre mobilitetstilbud for alle, og den kollektive trafik har også en rolle i den grønne omstilling.

- Så takststrukturen skal indrettes, så den gøres attraktiv til at sikre de formål, siger hun.

Under pressemødet taler transportministeren blandt andet om, at trafikselskaberne har oplevet en ond spiral efter coronakrisen, hvor de har været nødt til at sætte priserne op, hvilket har ført til et lavere antal passagerer.

- Vi har givet den en øget låneramme og engangsbeløb til at komme gennem coronatiden, og til januar sætter vi taksterne op. Det er noget, der sker på kort sigt, men nu er vi nødt til at se, hvad der kan ske på lang sigt.

- Jeg kan godt ærgre mig over, at man ikke har prøvet at sammentænke alle vores mobilitetsløsninger før. Det er noget af det, som jeg ved, at vi vil finde løsninger på, siger han.

Flere udvalgsmedlemmer har en baggrund i trafikselskaber som FynBus, Movia og Nordjyllands Trafikselskab.

Ministeren understreger, at udvalgsmedlemmerne hverken repræsenterer deres bestyrelsesposter eller virksomheder i deres arbejde i udvalget.

- De er repræsenteret i kraft af deres kompetencer og ikke i kraft af, at de engang har været ansat hos Fynbus. Derudover er det forskere, professorer og lektorer, der er repræsenteret.

Spørgsmål: Så du tænker godt, at udvalgsmedlemmerne vil anbefale at ændre på trafikselskaberne, selv om de er ansat ved Movia?

- Jeg har ikke dikteret noget som helst. Udvalget har fuldstændig frie rammer, og der er ingen, der repræsenterer et trafikselskab. Kun deres viden er repræsenteret, siger Thomas Danielsen.

Nedsættelsen af ekspertudvalget er en del af regeringsgrundlaget, som SVM-regeringen præsenterede i december sidste år.

Også cykeludlejningsvirksomheden Donkey Republic er repræsenteret i udvalget. Det skal indgå i en nytænkning af offentlig transport, som blandt andet kan vedrøre cykler og elløbehjul.

Udvalget skal præsentere forslag ved udgangen af 2024.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU