Danmark donerer to milliarder kroner til Ukraine i ny større donation

18. OKT 2024 • 13:28ERHVERV/POLITIK

Ukraine får 2,4 milliarder kroner fra Danmark, som blandt andet går til luftforsvar af kritisk infrastruktur.

Danmark donerer 2,4 milliarder kroner til Ukraine i kampen mod Rusland i den 21. donationspakke, som skal yde mest mulig militær støtte til ukrainernes akutte behov som for eksempel luftforsvar.

Det fremgår af en pressemeddelelse, i forbindelse med at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har deltaget i et møde med sine kolleger i forsvarsalliancen Nato i Bruxelles.

Midlerne skal blandt andet gå til luftforsvar, så Ukraine kan beskytte sig mod Ruslands massive luftangreb, som er målrettet kritisk infrastruktur.

Donationen skal også støtte den langsigtede opbygning af Ukraines forsvarsevne samt opbygningen af nye brigader.

Af sikkerhedsmæssige hensyn er det ikke muligt at redegøre for indholdet i detaljer.

- Jeg kommer ikke til at uddybe indholdet yderligere. Det kommer til at være efterspurgte kapaciteter, som Ukraine har brug for, siger vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau.

Siden Rusland invaderede Ukraine i 2022, har den danske regering givet en lang række donationer til det ukrainske militær.

Det tæller 19 F-16-fly, en del kampvogne, infanterikampkøretøjer og 19 Caesar-haubitser samt 18 Bohdana-haubitser, som produceres i Ukraine.

Der er afsat 64,8 milliarder kroner til Ukraine-fonden. Foreløbig er der truffet beslutninger for knap 48,5 milliarder kroner.

Modsat en del andre lande sætter Danmark ikke nogen geografiske begrænsninger på, hvordan Ukraine må bruge danske donationer. Det er særligt et problem i forhold til amerikanske og britiske donationer.

Det betyder, at Ukraine kan bruge våbnene på russisk grund.

Siden efteråret 2023 har piloter, teknikere og specialister fra Ukraine været i Danmark for lære om F-16-kampflyet. Men det er slut fra det nye år.

Danmark har investeret i den ukrainske forsvarsindustri med henblik på, at ukrainerne i højere grad selv kan producere våben, ammunition og udstyr, som er billigere, hurtigere at levere og tættere på fronten.

Derudover giver Danmark civil støtte til akutte indsatser og langsigtet genopbygning samt erhvervsindsatser, hvor danske virksomheder hjælper med at genopbygge landet.

Regeringen har Folketingets opbakning til donationerne.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT