Stor stigning i antallet af hjemmeunderviste børn: 'Mange ønsker en anden livsrytme'

Stor stigning i antallet af hjemmeunderviste børn: 'Mange ønsker en anden livsrytme'
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 13. MAJ 2022 • 07:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. MAJ 2022 • 07:30

Der er en markant stigning i antallet af bornholmske børn, der skal undervises hjemme.


Efter sommerferien vil der ske en eksplosion i antallet af bornholmske børn, der ikke kommer i skole, men som bliver undervist derhjemme.

Skolechef i Bornholms Regionskommune, Trine Schloss Pedersen, fortæller, at i der i det nye skoleår vil være omkring 50 hjemmeunderviste børn på Bornholm. Det er en stor stigning på 12 børn i forhold til antallet i dette skoleår.

– Vi kan konstatere, at der er en kraftig stigning i, hvor mange der ønsker at hjemmeundervise på Bornholm. Vi plejer hvert år at have mellem et og tre nye børn, der skal hjemmeundervises. I år er der 12 nye børn, siger Trine Schloss Pedersen.

Ekstra stor stigning på Bornholm

Stigningen af hjemmeunderviste børn læner sig op ad en tendens, der er i hele Danmark. Men på Bornholm er det alligevel ekstra mange familier, der vælger den utraditionelle løsning.

– De seneste år har der været en stigning på nationalt plan. Men når det er sagt, kan vi konstatere, at vi ser en særlig stigning på Bornholm. Her ønsker relativt mange at hjemmeundervise deres børn, siger Trine Schloss.

Hun vurderer, at corona-pandemien har haft indflydelse på, at det er tilfældet.

– Stigningen tror jeg delvis kan forklares med corona-nedlukningerne. Mange familier fik anledning til at opdage, at de ønsker en anden livsrytme, siger Trine Schloss Pedersen.

Tidende har talt med flere forældre, der har valgt at hjemmeundervise deres børn. De fortæller samstemmende, at et stærkt netværk af hjemmeundervisende familier tiltrækker flere familier til øen.

– Det er selvforstærkende. Folk opsøger netværket, så man kan spare med ligesindede familier og forældre, fortæller Jon Toft-Jensen, der hjemmeunderviser sine to drenge.

Vil lytte til forældrene

Det er Bornholms Regionskommunes ansvar at sikre, at de hjemmeunderviste børn lærer det, de skal. Men skolechefen ønsker ikke, at kommunen kun skal være en kontrolfunktion.

– Vi er optaget af at have et godt samarbejde med forældrene. Ikke mindst fordi de udgør er en voksende andel af forældrene på Bornholm.

– Samtidig er vi optaget af at gøre folkeskolen attraktiv og lytte til, om kedelige erfaringer har betydet, at forældrene vælger at hjemmeskole deres børn. Nogle forældre kan synes, at folkeskolen er for målorienteret. Så lytter vi til dem og ser, hvad vi kan få med derfra, siger Trine Schloss Pedersen.

Hun understreger, at børn, der bliver hjemmeundervist, altid er velkommen til at blive en del af den bornholmske folkeskole. Man vil fra folkeskolens side desuden begynde at tænke i, hvordan den voksende gruppe af hjemmeunderviste bornholmske børn i højere grad kan blive en del af folkeskolens fællesskab. For eksempel ved at børnene kan komme til kulturelle arrangementer på skolerne.