Snup hasselnødderne inden Egon kommer

DELUXE | ABONNENT | 25. SEP 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
25. SEP 2022 • 05:30

Nødderne viser deres fineste side frem og får os til at glemme de stigende elpriser og udsigten til novembers kolde regn.

 

– Hvor er alle mine hasselnødder henne? Træet er jo helt tomt.

– Dem har Egon taget.

– Hvem er Egon – ham skal jeg lige have fat i. Han skal ikke gå og snuppe mine nødder.

Det er et uddrag af en samtale, som en tilflytter havde med en lokal for mange år siden.

Tilflytteren skulle vist lige vænne sig til den bornholmske dialekt og finde ud af, at det handler om en gnaver og ikke en tyveknægt ved navn Egon.

Hvad enten det handler om et egern, eller om det er en gemen nøddetyv, så har begge kronede dage lige nu, for der er vildt mange hasselnødder. og de smager simpelthen så lækkert, når de er helt friske.

Det er en helt anden oplevelse at spise friske nødder, end dem man køber i supermarkedet.

Egentlig havde jeg tænkt mig, at det skulle handle om svampe. Faktisk mest om min yndlingssvamp, Karl Johan. Desværre fandt jeg kun ødelagte og halvspiste eksemplarer på min tur. Men så var det jo heldigt, at jeg for nogle dage siden lagde mærke til de lækre hasselnødder, der hang og bare ventede på at blive plukket.

Der er så mange muligheder for at bruge de velsmagende nødder i bagværk, men det er næsten synd at tilberede dem. Den helt fine og friske smag vil forsvinde, og i virkeligheden klæder det bagværk, at nødderne har den mere kraftige hasselnøddesmag, som man kender fra ristede nødder.

Jeg er ude efter at lave noget mere efterårsagtigt, hvor nødderne kan vise deres fineste side frem og få alle til at glemme de stigende elpriser og udsigten til novembers kolde regn.

Der er lidt som om, højtiderne kommer tidlgere og tidligere – i hvert fald hvis man spørger supermarkederne. Jeg har lagt mærke til, at der allerede nu er lagt godt op til den lånte tradition halloween, som jeg i øvrigt synes er ret sjov. Men ikke når den skal strække sig fra midt september til langt efter 31. oktober, hvor den faktisk finder sted.

I hvert fald er der masser af de flotte og velsmagende hokkaidogræskar til salg allerede. Udover at smage godt, kan de, med deres orange farve, pynte godt på enhver tallerken.

Grønkålen er også allerede på banen, og den flotte kål er både sund og smager fortrinligt som sidekick på sådan en efterårsret.

Oprindeligt ville jeg have lavet en salt ud af de flotte efterårsgrøntsager, men i et supermarked fandt jeg nogle vagtellår – dem kunne jeg ikke stå for. Små fine fugle, der ovenikøbet lægger de lækreste æg.

Så retten bliver bagt græskar med ølglaserede vagtellår, stegt grønkål og hasselnødder.

Jo tak og velbekomme.

 

 

Bagt græskar med ølglaserede vagtellår, stegt grønkål og hasselnødder

3 personer

1 hokkaidogræskar på cirka 1 kg

Frisk timian

Olivenolie til bagning

6 stængler grønkål

12 vagtellår

1 øl

Sukker eller sirup

1 rødløg

Smør til stegning af vagtellår

Friske hasselnødder

 

Start med at skrælle græskarret og tag kernerne ud. Skær det nu i forholdsvis store stykker og læg dem på en bageplade med olienolie.

Hæld lidt olivenolie over dem sammen med timiankvistene og salt.

Bag græskarstykkerne ved 170 grader i cikra 45 minutter eller til de er møre.

Riv grønkålsbladene af stænglerne og skyld dem i koldt vand.

Lad dem dryppe af og steg dem hårdt i olivenolie og smag til med salt og peber.

Skær rødløget i grove stykker og bag det sammen med græskarret i de sidste 20 minutter.

Steg vagtellårene i smørret ved medium varme. Krydr med salt og peber.

Når lårene er gyldne kommes sirup eller sukker på. Hæld nu 1-2 dl øl på panden og vend lårene godt rundt i væsken til den er fordampet, og lårene er glaserede i øllet og sukkeret.

Anret de glaserede lår med græskar, grønkål og rødløg.

Knæk nu en masse af de friske hasselnødder og drys dem rundhåndet ud over retten.

Velkommen til efteråret.

 

 

 

Hasselnødder

Udover at smage ret godt er hasselnødder virkelig sunde. De indeholder en hel del protein og kostfibre. De har også et højt indhold af sunde fedtstoffer.

Så spis med god samvittighed hasselnødder – bare lad være med kun at komme dem i kager.

Nødderne gror på buske, der sommetider kan udvikle sig til et decideret træ.

Det er bedst at plukke nødderne direkte fra busken, da de hurtigt bliver angrebet af orme, når de rammer jorden.

Det er med at holde øje med, hvornår nødderne er modne og så plukke dem med det samme – inden Egon kommer med sine lange fingre.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 30-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag - fredag morgen: På den anden side af midnat venter dig fornuftige priser i omegnen af 2,30 kr./kWh alt inkl. Vinden er fortsat svag og den nordiske vandkraft lader også vente på sig - derfor endnu en dag med et højt prisniveau med tæt på 6 kr./kWh alt inkl. mellem 17 og 18. Opdateret 13.07. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning