Krisecenter undersøger muligheden for nyt sted: 'Nu kan vi gå i gang'

Krisecenter undersøger muligheden for nyt sted: 'Nu kan vi gå i gang'
Daglig leder Ingrid Funch Jørgensen er meget, meget, ekstremt, super taknemmelig for, at Sparekassen Bornholms Fond har givet Kvindekrisecenter Bornholm 135.000 kroner til et forprojekt til et nyt krisecenter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 30. AUG 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. AUG 2022 • 05:30

En donation fra Sparekassen Bornholms Fond gør det muligt for Kvindekrisecenter Bornholm at skrue op for indsatsen for at finde et nyt sted med mere plads og mere tidssvarende faciliteter.

 

Pladsproblemer og utidssvarende faciliteter er nogle af de udfordringer, Kvindekrisecenter Bornholm kæmper med, samtidig med at det varetager hovedopgaven, som er at hjælpe de kvinder og børn, som opsøger centret. Derfor har der i flere år været et ønske om at finde et sted, som er mere egnet, end den villa, som huser krisecentret i dag.

Der har været flere tilløb, men helt i mål er Kvindekrisecenter Bornholm aldrig nået.

– Vi har været ude i forskellige ting, som har set gode ud, men så er der kommet ting ind fra højre, som ikke har virket. Det er også en stor beslutning. Men nu er der nogen, der kigger vores vej, og det er vi rigtig glade for. Det er virkelig stort, siger daglig leder Ingrid Funch Jørgensen.

Det er Sparekassen Bornholms Fond, der har doneret 135.000 kroner til et forprojekt til et nyt kvindekrisecenter.

– Nu kan vi gå i gang sammen med nogle arkitekter og få kigget på lidt forskellige muligheder. Der har været nogle omveje, noget vi måske skulle leje og det ene og det andet, men vi skal have et hus, som er indrettet til formålet, siger Ingrid Funch Jørgensen.

På baggrund af mange års erfaring ved Kvindekrisecenter Bornholm, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer, både i villaen på Haslevej og generelt.

– For eksempel skal vi have lavet nogle samtalerum, som er gode og lydisolerede, så tavshedspligten kan bevares, og vi skal have køkken- og badefaciliteter, som er tidssvarende, siger Ingrid Funch Jørgensen.

Det nuværende køkken passer til mor, far og to børn, men matcher ikke de behov, der er, når fire traumatiserede kvinder med forskellig baggrund og deres seks børn skal bruge det.

– Det kræver noget andet plads, siger den daglige leder.

Badeværelser og toiletter er også af ældre dato og ikke tidssvarede.

– Det er ikke noget med, at vi ikke er godkendt, men det er noget, der er påpeget i de seneste tilsynsrapporter, siger Ingrid Funch Jørgensen.

Kvindekrisecenter Bornholm holder til på Halevej i Rønne i ramme, der ikke længere er tidssvarende. Derfor leder man efter et nyt sted at være, og det kan både være en eksisterende villa eller et nybyggeri. Arkivfoto: Allan Rieck

 

Mest praktisk i nærheden af Rønne

Opgaven med at finde et nyt, mere egnet sted til krisecentret er ikke nem at løse uden hjælp udefra, fortæller den daglige leder. Kvindekrisecenter Bornholm er en forening og har ikke nogen penge. Derfor betyder det meget, når nogle som Sparekassen Bornholm rækker hånden ud og tilbyder hjælp.

– Det er en kæmpe løftestang for os. Det er vi meget, meget, ekstremt,super taknemmelige for, siger Ingrid Funch Jørgensen.

Forprojektet skal blandt andet belyse, om Kvindekrisecenter Bornholm skal bygge et nyt hus fra grunden eller købe en eksisterende villa på 400-500 kvadratmeter, der ligger et godt sted. Lige nu bor man til leje hos regionskommunen. Spørgsmålet er så, hvad et godt sted er.

– Et godt sted kan næsten være hvor som helst, men gerne i Rønne eller i nærheden af Rønne. Vi vil gerne være tæt på hospital, politi, kommune og så videre, svarer Ingrid Funch Jørgensen.

Når kvinderne har været udsat for vold, skal de undersøges, og der skal optages en skadestuerapport. Derfor er det vigtigt at være i nærheden af hospitalet og dermed Rønne. Det kan også være Hasle, siger centerlederen.

–Så kan man tage bussen eller en taxi, og vi behøver ikke at købe en bil. Det er også det, det handler om. Det vil være mest praktisk i nærheden af Rønne.

Der er ikke nogen tidshorisont på at finde et nyt sted. Med penge fra en anden bevilling er der ansat en medarbejder i nogle timer til at udarbejde ansøgninger, så kvindekrisecentret kan skrabe nogle flere penge sammen.

– Det er det, der ligger i pipelinen lige nu og så at finde et hus eller en grund. Så har vi møder med nogle arkitekter, både lokale og fra den anden side af vandet. Vi er ude i mange forskellige spor lige nu, men det bevæger sig i den rigtige retning, siger Ingrid Funch Jørgensen.