– Det er de voksnes sut, men nu er det også blevet børnenes sut. Det er det, vi tager frem i stedet for at spise chokolade, drikke alkohol eller ryge smøger, siger Tobias Aabye Dam.
Kommunens digitale dannelseskonsulent Dennis Lindholm Nielsen anvender også analogien med smøgerne i sit daglige arbejde.
– Der er jo ingen forældre, der giver deres børn en pakke cigaretter med i 0. klasse. Men vi giver dem rask væk en mobil eller ipad uden opsyn, og det er jo der, jeg synes, det er superfarligt, siger Dennis Lindholm Nielsen.
Han er glad for, at Tobias Aabye Dam tør fortælle åbent om familiens udfordringer med skærmforbruget. Det er et problem, næsten alle familier i dag står med. Alligevel er mange forældre flove, fordi de føler, at de har mistet grebet om situationen, fortæller han. Til dagligt holder Dennis Lindholm Nielsen oplæg for forældre i daginstitutioner og børn i skoleregi. Han mener godt, at man kan tale om en form for afhængighed blandt børn og unge.
– Hidtil har vi nægtet at sige, at de er afhængige. Jeg er ikke læge, og jeg har ikke den faglige baggrund til at kunne sige det, men jeg synes jo, at det er et tegn på noget, der er usundt. Jeg vil læne mig op ad en kvinde, der hedder Anna Lembke, som er forsker på Stanford University. Hun arbejder med opioider og afhængighed af stoffer. Det viser sig, at når man scanner hjernen, når vi sidder klistret op ad en skærm, så sker det det samme i hjernen, som når vi tager kokain, siger Dennis Lindholm Nielsen.