Vilde tal lukkede forening: Så meget har sæler og skarver ødelagt

Vilde tal lukkede forening: Så meget har sæler og skarver ødelagt
Thomas Thomsen, den sidste formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, der fredag nedlagde sig selv efter 141 år. Arkiv foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 13. APR 2024 • 13:55
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. APR 2024 • 13:55

Danske fiskere fangede sidste år 55 tons torsk i Østersøen. Imens åd sæler og skarver tilsammen 123.000 tons fisk med torsk som den foretrukne. Formand Thomas Thomsen pegede på både sæler, skarver og politikere, da han motiverede, hvorfor Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening fredag blev nedlagt efter 141 år.

Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening findes ikke mere. Efter 141 år blev foreningen nedlagt ved hvad der skulle blive den sidste generalforsamling fredag aften i Aakirkeby.

Grundlaget for foreningen findes ikke mere, for grundlaget for at være fisker i Østersøen er nu definitivt væk, sagde formand Thomas Thomsen i sin sidste beretning.

Her dokumenterede han samtidig, at sæler og skarver i Østersøen sidste år åd mere end 2.200 gange så mange fisk end de 55 tons torsk, som danske fiskere landede. Og præcis 8.200 gange så mange fisk end de 15 tons torsk, som bornholmske fiskere kom ind med.

Tallene dækker sælernes og skarvernes samlede indtag af fisk, men torsk er den foretrukne art for både sæler og skarver.

– Jeg vil her pointere, at der sidste år blev landet 55 tons torsk fra hele Østersøen af danske fiskere. 55 tons på et år, hvor sæl og skarv tilsammen æder 336 tons pr. dag, og så skal vi bestemt ikke glemme parasitproblematikken, der er det altoverskyggende problem, sagde Thomas Thomsen.

– DTU Aqua siger, at alle torsk øst om Bornholm er inficeret. Enten bliver torsken ædt, eller også ender torsken med at blive så svag, at den ikke kan fange sin føde og i sidste ende dør.

– Begge arter æder hvad der er af fisk i området, men torsk er det foretrukne fødeemne for både gråsæl og skarv i Østersøen, sagde Thomas Thomsen.

De officielt anslåede 45.000 gråsæler i Østersøen æder tilsammen lige knapt 74.000 tons fisk om året.

De ligeledes officielt anslåede 168.000 ynglende skarv-par i Østersø-regionen sætter tilsammen 49.000 tons fisk til livs. Og så er de ikke-ynglende skarver endda ikke regnet med.

Mange politikere gjorde intet

Kampen mod den overmagt er forstærket af "restriktive kvoter" for fiskerne, sagde Thomas Thomsen. Kampen nu er blevet så ulige, at fiskeriforeningen ikke ser andre skridt end at nedlægge sig selv, konkluderede han til sidst. For der er ingen udsigt til bedring.

– Jeg startede beretningen sidste år med at konstatere, at fiskerne (ikke fiskeriet, men fiskerne) i Østersøen nok aldrig tidligere havde været under så massivt et pres. I år kan jeg så igen konstatere, at det bare er blevet værre, sagde Thomas Thomsen.

– Det er flere år siden, at fiskeriet i Østersøen gik fra dårligt til katastrofalt dårligt. Ved nytår havde det været forbudt at drive direkte torskefiskeri rundt om Bornholm i fire et halvt år, sagde han.

Thomas Thomsen berettede, at sælerne og skarverne i hans øjne var blevet godt hjulpet af politikere, der langt fra er skredet til tilstrækkelig handling mod de to arter.

– Indsatsen mod sæler og skarver er næsten lig nul. Predatorer, der gør et kæmpe indhug i fiskebestandene, sagde han.

– Jeg har haft mange møder med politikere i alle afskygninger, både fra den ene og den anden fløj: Høj og lav, lokale, medlemmer af Folketinget, medlemmer af Europa-Parlamentet og adskillige ministre, hvor emnet har været gråsæl.

– Men når mødet er overstået, og de vender hjem til deres organisationer, er det under 10 procent, der så har reageret og prøvet at hjælpe os, sagde Thomas Thomsen.

– Jeg vil ikke nævne navne på hvem, der har prøvet og hvem, der ikke gjorde mere ved problemet. I ved selv, hvem I er, og hvor I kommer fra. Jeg vil dog nævne Claus Larsen-Jensen (S), der var manden bag den første form for regulering, der var af gråsælerne, sagde han.

"Intet at skamme os over"

Derfor findes Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening nu ikke mere.

– Det er ærgerligt og gør ondt helt ind i sjælen, men med det faldende antal aktive medlemmer og med de vilkår, som fiskeriet er pålagt både fra naturen og myndighederne, ser det ikke ud til, at situationen i Østersøen omkring Bornholm bedres i de næste år, sagde Thomas Thomsen.

– Derfor ser bestyrelsen ikke anden udvej end at nedlægge foreningen.

De sidste ord i den sidste beretning var en formaning til de fremmødte fiskere.

– Rank ryggen, ret jer op, og se omverdenen i øjnene. Vi har intet at skamme os over. Det er ikke fiskeriets skyld, at det er gået, som det er gået i Østersøen, sagde Thomas Thomsen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT