Sælger af kendt aakirkebyhotel: Det er en epoke der er slut

Sælger af kendt aakirkebyhotel: Det er en epoke der er slut
Lars Funch Jensen har solgt Kanns Hotel til Marian Lundh (til venstre) og kan nu med sin ægtefælle Karina Funch Jensen (til højre) koncentrere sig om sin egen virksomhed, Knud Jensen & Søn. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | AAKIRKEBY | ABONNENT | 2. NOV 2021 • 13:30

Kanns Hotel blev overdraget til ny ejer midt under sælgerens sølvbryllupsfejring.

– Det var rørende at aflevere nøglerne. Sådan siger Lars Funch Jensen, der indtil mandag 1. november var ejer af Kanns Hotel i Aakirkeby. Hotellet købte han i 2013, og tirsdag overdrog han det til den nye ejer, Marian Lundh, der har forpagtet hotellet siden 2016.

Sælger og køber underskrev kontrakten mandag, men havde end ikke nået at fortælle det til deres egne familier, da Lars Funch Jensen sprang bomben tirsdag morgen, hvor han og ægtefællen Karina Funch Jensen fejrede deres sølvbryllup på netop Kanns Hotel med 80 gæster til morgenmad.

– Vi tænkte, hvorfor ikke overdrage det i dag, hvor vi holder vores sølvbryllup? I min tale sagde jeg, at det var "det første selskab med nye ejer"...Så kom der gang i snakken rundt ved bordene, fortæller Lars Funch Jensen, og indrømmer, at han også der blev rørt.

– Det er en epoke, der er slut for os. Jeg overdrog nøglerne til Marian ved samme lejlighed. Det var en fin overdragelse, og dermed en stor dag for os på flere måder, siger Lars Funch Jensen.

Formelt set har hotellet været til salg siden 2019.

– Men det har været som en skuffesag. Vi havde ikke noget lastværk. At det så er solgt nu, er fordi det var et godt tidspunkt, siger han, der er meget tilfreds med at sælge til Marian Lundh.

– Hun kan få hotellet til at blomstre, det er vi sikre på. Det er meget, meget vigtigt for os, at hotellet fortsat bliver drevet som et levende sted og en del af Aakirkeby.

Rart at bestemme selv

Marian Lundh ejer i forvejen vandrehjemmet Rosengården, og har været forpagter af Kanns Hotel i seks år.

Hvorfor valgte du at købe hotellet?

– Lars og jeg har haft et godt samarbejde hele tiden, men det er rigtig rart at få lov til at bestemme det sidste selv. Det er jeg bedst til, konstaterer Marian Lundh.

At hun skulle købe, har ligget i luften længe, men ingen af parterne har haft et pres på, at det skulle ske på et bestemt tidspunkt, forklarer de. Oprindelig var det heller ikke Marian Lundhs tanke at blive ejer af hotellet.

– Det er gennem en længere proces, at jeg er kommet frem til beslutningen om at købe. Jeg tror nu på, at jeg kan tjene penge her, og at der kan være en synergieffekt ved, at jeg har både Kanns Hotel og Rosengården, forklarer hun.

Om sommeren har hun 20-25 ansatte på de to hoteller.

Ved siden af er hun p.t. også konstitueret halinspektør og daglig leder på konsulentbasis i Aakirkebyhallerne, samt formand for Aaif – Aakirkeby Idrætsforening.

– Ja, jeg sidder sjældent på en stol. Det hele ville heller ikke kunne lade sig gøre uden at min mand, Kim Bak, giver en hånd med, selvom han har sin egen virksomhed.

I første omgang vil Marian Lundh etablere en sydvendt tagterrasse til hotellets gæster, anlagt ovenpå hotellets køkken. Også en overdækning mellem køkkenet og festsalen er på tegnebrættet, så de ansatte kan gå fra køkken til festsal uden at få regn i håret og i anretningerne til gæsterne.

Ville forskønne byen

Lars Funch Jensen købte oprindeligt hotellet for at forskønne bymidten i Aakirkeby, hvor han også selv har sin virksomhed.

– Hotellet stod og forfaldt og var en øjebæ for gaden, så det var for at skabe et pænere bymiljø hernede.

Hans oprindelige plan var at istandsætte hotellet over en længere periode, men sådan kom det ikke til at gå.

– Da vi først havde købt, viste der sig en interesse for hotellet. Både for at overnatte her og for at kunne spise her. Vi havde egentlig en femårsplan for hotellet, men det blev så til en halvårsplan, fortæller han.

Køkkenet var ubrugeligt, men blev sat i stand. Facaden blev sat i stand og renovering af værelserne blev påbegyndt.

– Det gik utrolig stærkt med at få gang i lokalerne og indenfor det første år kom der restaurant, butik og en værelsesfløj blev renoveret.

Totalrenoveret

I dag er hele hotellet totalrenoveret og består af 21 værelser, en restaurant og festsal. Udvendig er den gamle stil bevaret. Undervejs fik Kanns Hotel Aakirkeby Borgerforening Bevaringspris for renoveringen af facaden.

– Det var en stor ære at få den anerkendelse. I det hele taget er vi meget taknemmelige over den store opbakning, vi har fået i vores arbejde med hotellet, siger Lars Funch Jensen.

At det er rørende for ægteparret Funch Jensen at overdrage nøglerne til ny ejer, skyldes også dels, at de begge to især i de første år lagde arbejde i hotellet, men også, at hotellet er noget særligt.

– Der har været meget mere for os i det her hotel end bare at få det sat i stand. Hotellet har en lang historie, som mange har fortalt os om.