Om igen: Ny strategi skal skaffe forpagter til café

Om igen: Ny strategi skal skaffe forpagter til café
Lige nu står Café Kaas aflåst og med mørke ruder. Men det skal forhåbenlig snart ændre sig. Arkivfoto: Henrik Nielsen
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2023 • 05:30

Hos Bornholms Regionskommune håber man fortsat på at lande en aftale med en forpagter, der kan slå dørene op for en café på Nørrekås Lystbådehavn inden højsæsonen rammer.

Har man gået en tur på Nørrekås Lystbådehavn i Rønne i de seneste ugers solskinsvejr, så har tanken om en is, en sandwich eller noget koldt at drikke måske fået selskabet til at sætte retning efter Café Kaas.

Havnecaféen har dog været lukket siden oktober, hvor den seneste ejer meldte ud, at forpagtningsaftalen var opsagt efter seks travle år.

Nu var det op til kommunen at finde en ny forpagter, som kunne overtage lokalerne og cafédriften fra påske, hvor aftalen officielt var opsagt.

Med ansøgningsfrist den 10. marts og påske i starten af april kan det nok undre de besøgende på lystbådehavnen, at der ikke er kommet nyt navn på døren og lys i vinduerne.

– Vi har forsøgt med et offentligt udbud, men der var ingen af ansøgerne i den første runde, der levede op til kvalifikationerne, fortæller Kim Eilif Rasch Pedersen, som er leder af ejendomsservice i Bornholms Regionskommune. Derfor har han nu skiftet strategi i jagten på de nye forpagtere til Café Kaas.

Kommunens ejendomsservice modtog nemlig flere henvendelser fra potentielle forpagtere, som viste interesse for cafeen.

Interessetilkendegivelserne blev bare aldrig til reelle ansøgninger, og derfor har kommunen valgt at køre en anden runde, hvor de giver tilbuddet til de interesserede, som ikke søgte.

– Vi har haft en ejendomsmægler ude til at vurdere, hvad der er en rimelig leje, og så har vi reduceret udbudsmaterialet, som var meget omfangsrigt, forklarer han.

Han håber, at det er det, der skal til for at få landet en aftale med den helt rigtige forpagter.

Købestærkt segment

Kim Eilif Rasch Pedersen understreger, at det er i alles interesse at cafeen åbner snarest, men at kommunen ikke kan underbyde branchen ved at gøre lejen lavere.

– Det er hardcore pris, der er det svære, og vi er nødt til at gøre det på en særlig måde. Vi er interesserede i at få den højeste pris. Men vi har forsimplet proceduren, og vi har ændret på kravene til, hvad det er for en slags servering, der skal være i cafeen, fortæller han.

Hvor der tidligere har været krav til bæredygtighed og det miljø, cafeen skal bidrage til, så lader kommunen det nu i højere grad være op til lejeren selv at vurdere, hvordan de laver den bedste omsætning.

– Vi er ikke bekymrede for, at det hele går op i pomfritter og pølser, for det er jo ikke Brohuset på Hammershus med 30.000 besøgende hvert år, og hvor mange af de besøgende er skoleklasser.

– Hvis man vil drive cafeen, så er man formentlig interesseret i at lave den bedst mulige omsætning, og der ser vi kunderne på lystbådehavnen som et lidt mere købestærkt segment, fortæller han.

Han håber, at der kan laves en aftale med en ny forpagter, der kan overtage cafeen i løbet af juni måned, så de omkring 3.500 mennesker, der årligt gæster Nørrekås får mulighed for at stille sulten og købe en forfriskning sommeren over.