– Mæsk er malten, når stivelsen er trukket ud af den. Stivelsen omdanner vi til sukker, som vi igen laver om til alkohol og CO2 i gæringstanken. Det er en lidt kompliceret proces, der sker, når man varmer vand og malt op, hvor enzymerne spalter, forklarer Johnny Fagerlund og forsimpler det en smule:
– Mæsk er bare korn, hvor alle stofferne er vasket ud. Det er en opløst masse, der ligner en meget tør grød. Det kan tilføre brød noget fugtighed og en god grov struktur og noget god smag, når det er blevet mæsket.
Johnny Fagerkund troppede op med nogle spande med mæsk ved bageriet, som bageren testede og udviklede over vinteren. Og det er altså blevet til det brød, der nu ligger på hylderne i bageriet. Og han er meget positivt for resultatet og samarbejdet.
– Det er fantastisk, og det er altid dejligt at lave de her bæredygtighedstiltag, hvor man sørger for at få genbrugt så mange af de her ressourcer, vi har. For os er det en stor glæde, at vi får det brugt der.