Nyt samarbejde med bageri: Ølproducent smider intet ud

Nyt samarbejde med bageri: Ølproducent smider intet ud
Brød med mæsk fra Small Batch Brewery. Foto: Johnny Fagerlund
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 7. JUL 2022 • 10:42
NYHED | RØNNE | ABONNENT
7. JUL 2022 • 10:42

Et restprodukt fra ølproduktionen hos Small Batch Brewery bliver nu brugt i surdejsbrød fra bager i Rønne.

 

Når man producerer noget, udleder man altid et bi- eller affaldsprodukt. Men i stedet for at smide det ud, kan det ofte bruges i produktionen af noget andet og derved være med til at mindske ressourcespildet. Og det er vi gode til her på Bornholm – i hvert fald hvis man spørger direktør hos mikrobryggeriet Small Batch Brewery, Johnny Fagerlund.

Som noget nyt er bryggeriet begyndt at samarbejde med Jensens Bageri i Rønne om et surdejsbrød, der blandt andet er lavet på mæsk fra bryggeriets ølproduktion.

– Mæsk er malten, når stivelsen er trukket ud af den. Stivelsen omdanner vi til sukker, som vi igen laver om til alkohol og CO2 i gæringstanken. Det er en lidt kompliceret proces, der sker, når man varmer vand og malt op, hvor enzymerne spalter, forklarer Johnny Fagerlund og forsimpler det en smule:

– Mæsk er bare korn, hvor alle stofferne er vasket ud. Det er en opløst masse, der ligner en meget tør grød. Det kan tilføre brød noget fugtighed og en god grov struktur og noget god smag, når det er blevet mæsket.

Johnny Fagerkund troppede op med nogle spande med mæsk ved bageriet, som bageren testede og udviklede over vinteren. Og det er altså blevet til det brød, der nu ligger på hylderne i bageriet. Og han er meget positivt for resultatet og samarbejdet.

– Det er fantastisk, og det er altid dejligt at lave de her bæredygtighedstiltag, hvor man sørger for at få genbrugt så mange af de her ressourcer, vi har. For os er det en stor glæde, at vi får det brugt der.

Gode samarbejder

Samarbejdet mellem Small Batch Brewery og Jensens Bageri er blot et af mange, og bryggeriet benytter sig selv af restprodukter fra andre virksomheder. Bryggeriet startede sidste år selv med at bruge rester fra Bornholms Mosteri i produktionen af deres cider.

– Vi bruger deres pulp og resterne fra deres produktion af æblemosten i vores cider. Det var bare et forsøg, og det faldt rigtigt heldigt ud. Nu er vi i gang med at udvikle yderligere og egentlig lave et produkt sammen.

Generelt mener Johnny Fagerlund, at de bornholmske virksomheder er gode til at samarbejde på tværs og derved mindske ressourcespildet.

– Det at vi hjælper hinanden er faktisk ret udbredt i den genre, vi bevæger os i, fortæller han og nævner, at bryggeriet blandt andet har samarbejdet med Høstet Bornholm og Bornholms Distillery, og at al den mæsk, der ikke går til Jensens Bageri, bliver genanvendt som foder.

– Vi smider ikke noget ud. Alt bliver behandlet en gang mere enten via en ko eller tyr eller via Jensens brød.