Planteslagteri åbner i Hasle

Planteslagteri åbner i Hasle
Der kommer nyt liv i det tidligere kyllingeslagteri, som lukkede i 2013. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | HASLE | ABONNENT | 3. FEB 2022 • 06:24
Holger Larsen
Journalist
NYHED | HASLE | ABONNENT
3. FEB 2022 • 06:24

Foods Bornholm har fra den 1. juli lejet sig ind på det tidligere Bornpoultry i Hasle.

Kyllingeslagteriet Bornpoultry i Bymarken i Hasle lukkede i 2013, og siden har produktionslokalerne stået tomme det meste af tiden. Men nu er ny produktion på vej, idet Foods Bornholm har lejet sig ind i det tidligere slagteri fra den 1. juli.

Det oplyser Christian Møller Holm, formand for producentforeningen Foods Bornholm, som består af 15 bornholmske landmænd, der er sammen om at sætte gang i produktion og afsætning af nye proteinafgrøder og understøtte udviklingen af plantebaserede klimavenlige fødevarer.

I foreningen kan man netop nu glæde sig over LAG-Bornholms anbefaling af et tilskud på 344.000 kroner fra landdistriktsmidler.

En del investeringer

– Pengene kan hjælpe os videre med vores forening. Vi er på vej ud i ukendt farvand, hvor der er mange ting at få styr på. Pengene er vigtige, fordi vi står foran en del investeringer. Drømmen er på sigt, at vi selv kan oprense og pakke vores afgrøder i de lejede lokaler i Hasle, siger Christian Møller Holm.

Formanden forklarer, at man sidste år og ligeledes i 2022 kommer til at sende afgrøderne væk fra øen for at få dem renset og pakket, inden nogle af dem kommer retur til Bornholm og andre ryger direkte ud til grossisterne.

– Vi vil gerne kunne gøre det hele på Bornholm. Det er også en meget bedre historie at kunne fortælle, siger Christian Møller Holm.

Oplevelsescenter

På lidt længere sigt er ideen at etablere en slags oplevelsescenter, som efter planen også skal ligge i det tidligere kyllingeslagteri.

Pengene fra LAG skal blandt andet bruges til at købe maskiner og på den måde være med til at styrke et udviklingsprojekt mellem kokke og producenter. Ideen med et besøgscenter i tilknytning til produktionen styrker historien yderligere, og vil på sigt være endnu en spændende attraktion. Projektet kan skabe nye udviklingsmuligheder for landbruget og bringe Bornholm på landkortet indenfor plantebaseret kost og klimavenligt landbrugsproduktion, lyder ambitionen.

Håbet er at kunne skabe arbejdspladser, både med styring af procesanlæg og i oplevelsescentret.

Christian Møller Holm fastslår dog, at det ikke er klaret med tilskuddet fra LAG-Bornholm, men at det er en start.