Nexø siger ja tak til fleksboliger

Nexø siger ja tak til fleksboliger
Gefiongruppen har kig på et stort byggeprojekt i Nexø. Arkivfoto: Per Frost
NYHED | ABONNENT | 18. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. MAR 2023 • 05:30

Bopælspligt eller ej så skal 80 ud af de 100 nye planlagte boliger på Nexø Havn være fleksboliger. Ikke desto mindre møder projektet stor opbakning i Nexø.

Det stort anlagte boligprojekt, der er lagt op til på Nexø Havn, vækker umiddelbart stor glæde i Nexø.

100 nye boliger og 10 nye butikker er der lavet en betinget aftale om med selskabet Gefion Group, men i går kom det frem, at ud af de 100 nye boliger skal 80 af dem være fleksboliger. Det er faktisk afgørende, at fordelingen skal være sådan, fortalte formand for Nexø Havn, Bjarne Hartung Kirkegaard i går til Tidende. Det er på trods af, at der som de fleste ved er bopælspligt i Nexø. Men det bekymrer ikke Mai-Britt Jordt, der er formand i Nexø Borgerforening.

– Det er et projekt, som vi alle sammen er blevet forelagt og har kigget på. Vi har drøftet det og spurgt rundt omkring, hvad folk synes, og der har vi mødt opbakning. Vi ser det slet ikke som en trussel mod Nexø som helårsby. Om det så hedder 80-20, 70-30, eller hvordan det ender, så mener vi bestemt ikke, det er en trussel, siger Mai-Britt Jordt, der i stedet ser fordele ved, at der opføres fleksboliger.

– Som forslaget er lagt op, vil det give mulighed for at få nogle andre folk hertil. Vi har ikke et reelt sommerhusområde i Nexø, så det her vil både give mulighed for nye tilflyttere samt andre på Bornholm, som måske kunne være interesserede i at have en fleksbolig hernede.

Hun bakkes op af formanden for Erhvervsforeningen Østbornholm, Carsten Aalling.

– Vi har dilemmaet i forhold til bopælspligt, men i den her sammenhæng er der ikke er tale om, at der gøres indhug i den bestående bydel. Så vi er jo ikke ude i, at Nexø-by kommer til at være forladt om vinteren. Det er et isoleret projekt helt ude på en mole, hvor vi bytter en meget grim og nedslidt DLG-bygning ud med en smuk opgradering af vores havn, fortæller Carsten Aalling.

Lader sig ikke nøje

Siden 2016 har det været uvist, hvad der skal ske med grunden på havnen, hvor de gamle silobygninger fortsat står.

Men selvom man meget gerne ser, at der snart sker noget, er det ikke sådan, at man lader sig nøje, fordi det er bedre end alternativt at skulle vente endnu længere.

– Nexø er den mest tålmodige by, man kan støde på. Vi har da ventet længe på, hvad der skal ske med de bygninger, og der er rigtig mange borgere i Nexø, der tænker: ”Kan vi ikke bare gøre noget?”. Men det er bare slet ikke ensbetydende med, at vi nøjes og tager, hvad vi kan få, siger Mai-Britt Jordt og også her møder man samme holdning hos Carsten Aalling.

– Man kan jo aldrig få det 100 procent, som man vil have det, men så må man tage det næstbedste. De her boliger vil alligevel være så ekstremt dyre at bygge, at der ikke findes mange investorer, der har lyst til at kaste penge ind i det. Der ligger også rigtig meget symbolik i, at der kommer et stort synligt tiltag i Nexø. Det giver håb, og det falder rigtig godt i hak med mange af de ting, som vi arbejder på og kæmper for i Nexø.

Kan du være nervøs for, at det bliver en glidebane, hvis det her godkendes, og så vil man til sidst risikere at udviske bopælspligten på Bornholm?

– Det her skal selvfølgelig ikke bare pludselig få frit spil, men jeg synes, det er et isoleret projekt, et isoleret sted, hvor der ikke har været bygget boliger før. Jeg ser det ikke som et problem, hvis man godkender det som en separat godkendelse. Det er jo slet ikke sådan, at hele Nexø pludselig er i spil, og man skal frygte, at bopælspligten bliver fjernet, lyder det fra Carsten Aalling.

Formanden for Nexø Borgerforening mener også, at der er forskel på, hvilken by man har med at gøre.

– Det er ikke noget, du kan gøre i alle byer. Projekterne skal kigges på individuelt, så jeg tror ikke, at det danner en præcedens. Vi har også en størrelse, hvor byen godt kan bære det. Det vil måske være anderledes i andre byer, fortæller Mai-Britt Jordt.

Vundet 20 procent

Inden projektet for alvor kan gå i luften, skal politikerne i kommunalbestyrelsen godkende en lokalplan for havnens område.

– Den kommer inden så længe først til behandling i natur-, miljø- og planudvalget og siden i kommunalbestyrelsen. I første omgang skal der tages stilling til, om fordelingen med 80 fleksboliger og 20 helårsboliger kan godkendes. Det er den mulighed, der ligger, og jeg mener, at det handler om at bide til bolle nu, og gør man ikke det, så stopper showet, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard i går.

Og det er ikke svært at regne ud, hvad de to Nexø-foreninger håber på, når forslaget skal behandles.

– Vi tror på, at Nexø vinder stort på, at vi får opgraderet det nede på havnen. Jeg føler helt sikkert, det er en god historie. Jeg ser det mere som om, at vi har vundet de 20 procent, end at vi skulle have 80 procent til fleksboliger, siger Carsten Aalling, mens Mai-Britt Jordt stemmer i:

– Vi er i gang med en god udvikling i Nexø, og hvis man skal følge med udviklingen, skal man også tilbyde nogle forskellige ting. Vi ser overhovedet ikke fleksboliger som et problem.