Lene lukker butikken: Varelageret bliver revet væk

Lene lukker butikken: Varelageret bliver revet væk
Der er et stort varelager at sælge ud af, og det går stærkt, fortæller Lene Pettersen.
NYHED | ABONNENT | 20. APR 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
20. APR 2023 • 19:00

Siden Lene Pettersen åbnede Kreabanken i Rønne for to år siden, har hun brugt omkring 60 timer om ugen på den, og det kan mærkes på familielivet. Derfor siger hun nu stop.

Det er ikke meget mere end to år siden, at Lene Pettersen nærmest spontant åbnede Kreabanken på Snellemark. Hun havde aldrig tænkt, at hun skulle være selvstændig, fortalte hun dengang til Tidende.

Men det skulle vise sig, at hun er rigtig god til at sælge garn, lære fra sig og hjælpe de mange stamkunder med at finde løsninger på de problemer, de løber ind i med strikketøjet, og derfor er det ikke uden vemod, når hun senest den 24. juni i år lukker butikken.

– Det har været sjovt, spændende og lærerigt, men det har også været hårdt. Jeg bruger for meget tid og overskud på det, og det går ud over familien derhjemme, forklarer hun.

Derhjemme har hun nemlig tre børn på ni, 13 og 14 år, som har brug for mere fleksibiliet i deres liv, forklarer hun. Derfor vil hun gerne have mere tid derhjemme, og det kan altså ikke harmonere med at drive Kreabanken videre.

– Min mand og jeg snakkede om, om der var en anden løsning, der kunne lade sig gøre, men vi blev enige om, at det ikke er det værd. Og nu hvor vi har vænnet os til tanken, så glæder vi os, fortæller hun, da Tidende kigger forbi i den hyggelige butik torsdag formiddag.

Et skud selvtillid

Det går ellers godt i butikken, som hun mener er den eneste på Bornholm med det koncept, hun har. Her er nemlig garn i alle prisklasser, et stort udvalg af strikkepinde og ikke mindst garn til broderi, og det er der mange, der sætter pris på.

Selv om hun har helt ro i maven og sover godt om natten, så er der stadig ting, hun kommer til at savne.

– Jeg kommer til at savne det sociale; alle de gode kunder og strikkecaféen, som jeg har haft hver anden uge.

Hun gætter dog på, at hun alligevel kommer til at fortsætte med at mødes og strikke med nogle af butikkens stamkunder. Hun er nemlig god til strikkeopskrifter og til at finde løsninger, hvis folk sidder fast, eller hvis tingene ikke helt passer sammen, og det er folk rigtig glade for.

– Det jeg kommer til at savne allermest faktisk, det er nok den ros og den tillid, jeg får fra kunderne, der kommer for at få hjælp og vejledning. Det har virkelig givet et skud selvtillid, det må jeg sige.

Til gengæld ser hun frem til at slippe for at gøre rent i butikken, for indkøb, regnskab og momsindberetninger. Kort sagt – alt det, der ikke har noget med håndarbejde og kundekontakt at gøre. 
– Jeg har lavet regnskaberne selv, og i starten prøvede jeg at sidde med det i butikken i åbningstiden. Der er nogle stille perioder, men når der så kom en kunde, og jeg blev afbrudt, så blev jeg nødt til at starte helt forfra.

– Regnskaberne kræver, at man sidder og koncentrerer sig. Så det endte med, at jeg måtte gøre det efter lukketid.

Det går ikke

Da Lene Pettersen åbnede butikken, havde hun egentlig forestillet sig, at hun skulle åbne en webshop også. Det skulle give omsætningen et boost, så der kunne blive råd til at ansætte en, der kunne hjælpe med det hele. Men sådan er det aldrig gået.

– Det kræver også noget økonomi at åbne en webshop, og den har ikke været der, forklarer hun.

Derfor har hun selv været i butikken seks dage om ugen, og ud over det holdt styr på alle de andre ting. Det er til sammen blevet til omkring 60 timer om ugen.

Butikken har aldrig givet underskud, men det overskud, den har genereret, er blevet investeret direkte i nye varer, og derfor har der aldrig været mulighed for at trække løn ud. Det har dog ikke været et problem, understreger hun.

Problemet har været, at det er gået ud over familielivet, og det stod pludselig klart, da hendes ni-årige søn havde en sygedag, hvor han ikke havde lyst til at tage med i butikken, som han ellers tidligere har gjort.

– Min mand skulle på arbejde, og jeg skulle holde åbent i butikken, og så skulle han være alene hjemme, mens han var syg, fortæller hun.

– Da jeg kørte hjem den dag, tænkte jeg: Det går ikke. Sådan skal det ikke være for mine børn.

47-årige Lene Pettersen plejer at sidde og strikke i sofaen på Snellemark, når der ikke er så mange kunder. Af og til kommer nogle af kunderne og sætter sig og strikker med og får en sludder for en sladder. Foto: Sarah Thun Kristensen

Hun fortalte sin mand om overvejelserne, og de to prøvede at udtænke en løsning, hvor både Kreabanken og familielivet kunne overleve, men til sidst kom de frem til, at butikken måtte lukke.

– Da først beslutningen var taget, havde jeg fuldstændig ro i maven. Det er synd for kunderne, men mine børn skal ikke føle, at butikken er vigtigere end dem, fortæller hun.

Derfor lukker butikken allersenest den dag, hvor børnenes sommerferie starter, og så er der familiehygge på programmet hele sommeren.

– Børnene var faktisk lidt delte, da jeg fortalte dem det. De syntes, det var lidt synd, og de sagde, at de ville savne butikken. Det er jo også lidt spændende, at mor har sin egen butik. Men da jeg fortalte, hvorfor jeg vælger at lukke, så kan de godt se det, og nu glæder de sig helt vildt til, at vi skal holde sommerferie sammen.

Igennem de seneste to og et halvt år med butikken har Lene Pettersen nemlig kun holdt tre ugers ferie, og ellers har familien holdt ferie uden hende.

– Det har jo heller ikke være sjovt hele tiden at gå glip af de gode oplevelser sammen, forklarer hun.

Rift om strømpegarn og strikkepinde

De næste måneder holder Kreabanken udsalg. Der bliver ikke købt mere lager hjem, og når der ikke er mere at sælge, lukker butikken. Det, har hun regnet ud, skulle tage omkring tre måneder, hvis hun ikke skal ende med et tab.

– Men bare på den første uge af udsalget, har jeg solgt lige så meget, som jeg troede, jeg kunne sælge på en måned. Så jeg er helt høj, fortæller hun begejstret.

Og det er altså særligt stamkunderne, som kigger ind for at hamstre nogle af de ting, de plejer at købe i butikken.

– Alle er rigtig kede af, at jeg lukker, men de kan godt forstå det og se det fra min side. De forsikrer mig, at de ikke køber stort ind, fordi jeg har udsalg, men fordi de ikke ved, hvor de skal finde de varer, når jeg lukker, for de er ikke så glade for at købe på nettet.

Det er særligt strikkepinde, broderegarn og strømpegarn i neutrale farver, som derfor kan kombineres med alverdens andre farver, der er rift om.

– Jeg har ikke haft tid til at spise, drikke eller tisse, fordi der er nogen hele tiden. Det er sjovt, men også hårdt. Jeg har sat absolut sidste åbningsdag til den 24. juni, når børnenes sommerferie starter, men hvis det fortsætter sådan her, så bliver det allerede i slutningen af maj, smiler hun.

De gode udsalgstakter giver også håb om, at hun kan få den opsparing tilbage, som hun satte i butikken, da hun købte den.

Venner for livet

Når udsalgseventyret er slut, og nøglen bliver drejet sidste gang på Snellemark 26, skal Lene Pettersen gå hjemme i en periode.

– Det var faktisk også det, jeg skulle, inden jeg købte butikken. Jeg havde sagt mit job op og ville gå hjemme, men så en måned efter fandt jeg det her, griner hun skyldbevidst.

Hun har dog aldrig fortrudt, at hun kastede sig ud i eventyret som selvstændig.

– Det har været mega spændende. Jeg har fået venner for livet, og det har været en sjov rejse, men en rejse skal jo også stoppe på et tidspunkt, forklarer hun.

Hun er ikke så bekymret for, at hun kommer til at kede sig lige med det første, for der er mange ting at tage fat på, som hun ikke har haft tid og overskud til i de seneste to år. Hun vil gerne tage nogle kurser, og så selvfølgelig passe børn, hus og have lidt mere, end hun føler hun har gjort de seneste to og et halvt år.